fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pametnu društvenu igru za učenje ovog zagrebačkog startupa koristi već 60 škola

Mundus je igraća konzola za “gejmificiranje” školskog gradiva. Kako je za Novac.hr objasnio Filip Hercig, maturant zagrebačke V. gimnazije i idejni začetnik, njihova pametna igraća konzola, kojom se igrači kreću odgovarajući na pitanja, namijenjena je upotrebi u nastavi, kao moderniji i zabavniji pristup učenju. Osim Herciga, članovi startupa su još i njegov školski kolega Matija Fućek, dizajner i Luka Dumančić, developer te Fran Zekan, programer, obojica FER-ovci.

Igra se sastoji od pametne ploče, četiri figurice, dvije kocke za bacanje i mobilne aplikacije. Predviđena je za dva do četiri igrača, a po potrebi može ju igrati i njih osam. Cilj je odgovaranjem na pitanja koja se pojavljuju na mobitelu zauzimati polja na ploči i tako pobijediti. Na pitanja, koja mogu biti iz bilo koje kategorije, odnosno školskog predmeta, igrač odgovara pritiskanjem jednog od četiri gumba na pametnoj ploči.

– Sve je počelo s društvenom igrom koju smo zajedno igrali. Princip je bio isti, samo što se u fizičkoj verziji izvlače kartice na kojima stoje pitanja. Shvatili smo da ćemo ubrzo ispucati cijeli fond pitanja i onda će igra postati beskorisna. Tada nam je pala na pamet ideja za Mundus, pametnu konzolu, kao PlayStation, samo za društvene igre, koju bismo softverski mogli puniti bilo kojom društvenom igrom – objašnjava nam Hercig, govoreći da se u sustavu trenutno nalazi više od 15.000 pitanja, a korisnici ih mogu i sami nadopunjavati ako žele.

Zbog te mogućnosti, dodaje, Mundus je idealan kao pomoćni alat u nastavi. Profesori mogu samu kreirati pitanja i tako prenositi gradivo kroz igru. Jedna partija, u prosjeku, traje između 20 i 30 minuta. Također, aplikacija sama vodi igru i bilježi statistiku, pa se, među ostalim, može pogledati i na koje je pitanje najmanje igrača odgovorilo, na koje najviše i koliko je vremena u prosjeku trebalo za odgovor. Njihovu pametnu ploču trenutno koristi 60-ak, škola u Hrvatskoj i Sloveniji, uglavnom osnovnih.

Hardver uvijek isti

Monopoly, Čovječe ne ljuti se, Trivial Pursuit… teoretski, na Mundusu se mogu igrati sve igre koje smo dosad igrali na ploči. Hardver, konzola, uvijek je isti, a igre su softver kojim se aplikacija nadograđuje. Međutim, njihov cilj nije, napominje Hercig, preuzimati tuđe igre, nego razvijati svoje. Trenutno rade na jednoj koju zovu “Rocket Toro”. Riječ je o bikovima s raketama na leđima, ali za sve detalje, kaže, morat ćemo pričekati službeno lansiranje.

Kada su počinjali prije dvije godine, priznaju, nije bilo lako. Donedavno su radili na optimizaciji same pametne ploče. Mukotrpan proces. Komponente danas naručuju iz cijelog svijeta, pleksiglas za kućište iz Samobora, elektroniku iz Ujedinjenog Kraljevstva, a sitnice iz Kine. Sve dolazi u njihov ured u Lastovskoj ulici, gdje to ručno sklapaju.

– Baš smo računali, sada nam treba oko 15 minuta da složimo uređaj, testiramo i zapakiramo. Prije dvije godine, kad smo tek počinjali, trebalo nam je šest sati. Svašta smo isprobavali, pa čak i 3D printanje ploče. No, sada smo našli optimalni sistem proizvodnje i računamo do kraja godine proizvesti dvjestotinjak konzola – otkriva Hercig.

Cilj im je do kraja godine pokrenuti crowdfunding kampanju na Kickstarteru. Konzultiraju se s poznatim mladim poduzetnikom, Albertom Gajšakom, koji je i sam prošao dvije crowdfunding kampanje preko Kickstartera sa svojom “uradi sam” igrom MAKERbuino i mobitelom MakerPhone. Ima tu puno posla, puno marketinga. Ugrubo, priznaju, cilj im je kampanjom prodati oko 500 komada. Cijena jedne konzole je 120 dolara plus PDV.
Testiranje u Bostonu

Igra je razvijena, proizvodnja postavljena, još samo trebaju kupce. Privatni kupci su dobrodošli, kažu, i svatko im se može javiti preko službene web stranice, ali njihova su niša škole. Za jedan bi razred, s prosječno 28 učenika, trebalo oko sedam Mundus ploča. Tako bi svaka grupa od četiri učenika mogla igrati/učiti na svojoj.

Jednu su ploču nedavno poslali i u Boston, u jednu američku osnovnu školu na testiranje. Na pitanje kako financiraju proizvodnju, odgovaraju: iz prodaje i startup natječaja. Krajem prošle godine bili su i jedan od pobjedničkih timova na zagrebačkom startup natjecanju Zagreb Connect. Osvojili su 160.000 kuna za nastavak razvoja projekta. Inače, kažu, globalno tržište pametnih društvenih igara još je u povojima.

– Postoji pametna ploča za šah. Igra se fizičkim figuricama i vuku se fizički potezi, ali protiv računala koje je u ploči. Trebat će još neko vrijeme da se i ostale igre ‘opamete’. No, nama je važno da smo tu, na samom početku možda nekog novog trenda – govori Hercig.

Dvojicu maturanata, Filipa i Matiju, izvrsnih učenika matematičke V. gimnazije, ove godine čeka upis na fakultet. Na pitanje hoće li upisati FER, što se nameće kao logičan izbor, odgovaraju da pucaju i više. Svoje su prijave poslali i na neka američka sveučilišta – Harvard, Stanford i Pennsylvaniju, među ostalima. Uz ispite mature polagali su i američke SAT-ove kako bi mogli aplicirati. Osim što bi voljeli studirati na prestižnim američkim sveučilištima, boravak tamo, priznaju, iskoristili bi i za pokušaj plasmana Mundusa na američko tržište.

Izvor: Novac.hr