fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Parklio: Mobilna aplikacija za upravljanje parkirališnim mjestom

Svi vozači u velikim, a i u malo manjim gradovima, gotovo svakodnevno imaju “muke po parkiranju“. Četvorka koja danas stoji iza sustava Parklio – Marko Smoljo, Karlo Gašpar, Josip Labrović i Dario Boras – u vrijeme kada su imali tvrtku u dijelu Splita gdje je problem naći mjesto za limenog ljubimca, odlučila je isprobati kineski model barijere koja se kontrolira putem daljinskog upravljača.

“Kako to obično biva kod inženjera, barijera je po dostavljanju završila rastavljena u dijelovima kako bismo otkrili na koji način funkcionira. U to vrijeme smo radili na projektu kontroliranja temperature klima uređaja putem mobilne aplikacije i bežični modul iz tog projekta smo prebacili u naručenu parking barijeru. Unutar jednog dana napravili smo primitivnu mobilnu aplikaciju koja diže i spušta barijeru ne sluteći da smo na tragu nečega velikoga”, kazuje Dario Boras, direktor tvrtke.

Slijedilo je stvaranje sustava Parklio koji rješava problem zauzimanja parkirališnih mjesta, sprječava neovlašteno parkiranje, a omogućava i rezerviranje parkirališnog mjesta u realnom vremenu.

“Poduzetništvo nam je svima u krvi, surađivali smo već na fakultetu. Vidjeli smo da dobro funkcioniramo te da imamo komplementaran set znanja i tada smo odlučili otvoriti tvrtku.“

Prva mobilna aplikacija za dizanje i spuštanje barijere izazvala je pozitivan odjek sa svih strana pa su njeni tvorci krenuli istraživati. “Uvidjeli smo da na tržištu ne postoji ništa slično i da imamo rješenje za problem koji svakog dana postaje sve veći.“

Za korištenje sustava potreban je pametni telefon s Parklio mobilnom aplikacijom koja postoji za iOS i android operativne sustave te Parklio parking barijera.

“Korisnik se putem mobilne aplikacije upari s barijerom koristeći Bluetooth i time dobiva sva administratorska prava. Može dizati ili spuštati barijeru i slati privremene digitalne ključeve drugim korisnicima“, objašnjava Boras.

Jedna od najljepših uspomena koju nose sa svog poduzetničkog puta je natjecanje Get in the ring. Pobjeda na hrvatskom izdanju odvela ih je u Singapur gdje su, zahvaljući proizvodu, ali i odlično pripremljenom “pitchu”, proglašeni drugim najboljim startupom na svijetu u ranoj fazi razvoja.

“Tajna dobrog pitcha leži u pripremljenosti, vjerovanju u sebe i projekt kojeg prezentirate”, savjetuje Boras.

Danas sustav Parklio nastaje unutar tvrtke Amplifico i u potpunosti je hrvatski proizvod. “Partner u ovom projektu nam je tvrtka Pro-Lim iz Našica. Oni su zaduženi za proizvodnju i obradu metalnih dijelova parking barijere i s tom suradnjom smo jako zadovoljni.”

Čitavu reportažu pročitajte na portalu tockanai.hr