fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Paški sir proglašen najboljim na svijetu

Paški sir dobitnik je prestižnih nagrada na sajmu sireva Global Cheese Awards i proglašen je najboljim ovčjim sirom za ovu godinu. U Paškoj sirani itekako su ponosni na činjenicu da je njihov sir proglašen najboljim na cijelom svijetu.

Paški sir je dobio zlatnu medalju za najbolji sir proizveden od ovčjeg mlijeka i najbolji specijalitet napravljen od ovčjeg mlijeka, a obje te nagrade donijele su Paškoj sirani trofej za najbolji ovčji sir.

“Natjecanje je bilo u Somersetu, u Engleskoj. U četvrtak je bilo ocjenjivanje, a u subotu ujutro su objavljene liste dobitnika nagrada”, kazala je za Index Martina Pernar Škunca iz Paške sirane.

“U studenome prošle godine Paški sir je proglašen najboljim sirom srednje i istočne Europe na natjecanju u španjolskom gradu San Sebastianu. Tamo smo osvojili nagradu Super Gold”, dodala je Martina Pernar Škunca.

Kvaliteta prepoznata i u SAD-u

Na Global Cheese Awardsu su ove godine sudjelovali drugi put. Godine 2015. na tom istom natjecanju brončanu medalju je dobio njihov sir Pramenko.

“Ova nagrada nam jako puno znači. Mi smo na malom otoku i ovo je veliki uspjeh, ponosni smo na svoj rad. Paški sir ovim priznanjima izlazi iz granica Hrvatske, postajemo svjetski poznat brend prepoznatljiv po kvaliteti”, kazala je Martina Pernar Škunca. Kaže kako je Paški sir našao svoje kupce i u američkom gradu Seattleu.

Bave se stočarstvom i proizvodnjom

“Paška sirana ima najdužu tradiciju proizvodnje sira na otoku Pagu, s nama je počela cijela priča. Ostale dvije sirane su isto tako uspješne, a svi zajedno smo doprinijeli tome da Paški sir danas bude to što je”, dodala je Martina Pernar Škunca.

Paška sirana zapošljava u prosjeku 85 ljudi, što ovisi o sezoni. “To su ljudi s otoka. Poslujemo u tri grane: bavimo se stočarstvom, imamo stado od oko 3000 ovaca s kojima radi 20 pastira, imamo proizvodnju i komercijalu s distribucijom i ostalim odjelima”, kazala je Martina Pernar Škunca.

Uz Paški sir proizvode još desetak vrsta sira

“Sve sirane, OPG-ovi s kojima surađujemo i mi možemo proizvesti oko 300 tona sira godišnje. Sir se proizvodi od siječnja do srpnja. U ovom dijelu godine se Paški sir ne proizvodi, a to je povezano s mužnjom i janjenjem. Od proizvedenih 300 tona Paškog sira, Paška sirana sama proizvede jednu trećinu tu količine”, dodaje Pernar Škunca.

“Paški sir je samo jedan maleni djelić naše proizvodnje, proizvodimo još desetak vrsta sira od kravljeg i ovčjeg mlijeka i kapaciteti su nam do 800 tona godišnje. No Paški sir je naša zvijezda”, zaključila je Martina Pernar Škunca iz Paške sirane.

Sajam sireva u Engleskoj bira najbolje već 155 godina

Global Cheese Awards, sajam sireva s najdužom tradicijom iz Velike Britanije, objavio je listu najboljih sireva prema mišljenju stručnog žirija. Froma Cheese Show postoji više od 155 godina, a na svojim internetskim stranicama navode kako su proizvođačima, maloprodajnim trgovcima i njihovim suradnicima postali platforma na kojoj oni predstavljaju svoje najnovije i najbolje proizvode.

Ocjenjivanje na sajmu Global Cheese Awards predstavlja vrlo prestižan događaj koji se svake godine održava na izložbenom prostoru Frome & Agricultural Societyja. Organizatorima sajma sireva svake godine stižu brojne prijave iz cijeloga svijeta. Biti najbolji na Global Cheese Awardu je prestižno priznanje visoko cijenjenog stručnog tima sudaca pa je time ovaj događaj još privlačniji za sve koji se bave sirom.

Izvor: Index.hr