fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pet hrvatskih tvrtki na popisu 1000 najbrže rastućih u Europi

Financial Times objavio je svoju sedmu ljestvicu FT 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi, među kojima je ove godine i pet hrvatskih tvrtki piše Index.hr Ljestvica se temelji, između ostalog, na rastu prihoda u tri godine do 2021. godine. Mnoge tvrtke koje se bave turizmom, ugostiteljstvom ili maloprodajom zbog korone su se borile za preživljavanje, no one koje se bave tehnologijom ili e-trgovinom doživjele su procvat, piše FT, koji najavljuje da će 21. ožujka objaviti posebno izvješće o ovom rangiranju i tvrtkama.

FT 1000 objavljuje The Financial Times u suradnji s njemačkom statističkom tvrtkom i portalom Statista. Popis prikazuje tvrtke koje su ostvarile najvišu stopu rasta između 2018. i 2021. godine, a da bi se rangirale na listu, morale su ostvariti minimalno 100.000 eura prihoda 2018. godine te minimalno 1.5 milijuna eura prihoda 2021. godine.

Ovo su hrvatske tvrtke koje su se našle na popisu:
13. mjesto Aircash (Fintech, Financial Services & Insurance)
86. mjesto Devōt (IT & Software)
551. mjesto Syntio (IT & Software)
712. mjesto Heloo (Media & Telecommunications)
771. mjesto Syskit (IT & Software)
Osim Syntija, koji je prošle godine bio 225., ostale četiri tvrtke su prvi put na popisu.

“Dodatan vjetar u leđa”

IT tvrtka Devōt bavi se uslugama razvoja softvera, a posebno je fokusirana na razvoj proizvoda unutar tzv. health tech sustava, pri čemu naglasak stavlja na digitalizaciju zdravstvenog sustava i telemedicinu, koja je dodatno zaživjela početkom pandemije covida-19.

Devōt je hrvatska boutique IT tvrtka osnovana 2016. godine sa sjedištem u Zagrebu. Do 2020. godine tvrtka je nosila ime MI Digital te je u početku imala samo dva zaposlenika. Četiri godine kasnije napravili su rebranding, tako da od 2020. godine posluju pod imenom Devōt te danas, zajedno s vanjskim suradnicima, tvrtka broji oko 150 ljudi.

“Ugodno smo iznenađeni priznanjem The Financial Timesa prema kojem smo prepoznati kao jedna od top 20 IT tvrtki u Europi, naročito zato što naglasak nikada nismo stavljali na rast poslovanja, već smo od samih početaka snažno usmjereni na osiguravanje inovativnih i visokokvalitetnih proizvoda za naše klijente. Rast se dogodio prirodno kao rezultat predanog rada i akumuliranog znanja i najbolja je potvrda da je smjer koji smo odabrali itekako smislen.

Ovo priznanje daje nam dodatan vjetar u leđa za razdoblje pred nama, u kojem s jednakom strašću nastavljamo kreirati rješenja koja će unaprijediti poslovanje naših klijenata i dati im dodanu vrijednost. Svjesni smo da ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez naših kvalitetnih ljudi, stoga nam je fokus na daljnje ulaganje u tim i njegovo osnaživanje kako bismo bili spremni odgovoriti na rastuće potrebe tržišta”, izjavio je direktor i osnivač tvrtke Devōt Martin Morava.

“Iza svakog našeg uspjeha stoji puno rada i truda”

Syskit je hrvatsko-engleska IT tvrtka posvećena razvoju proizvoda za jednostavno upravljanje i povećanje sigurnosti Microsoft 365 okolina, namijenjenih IT profesionalcima i poslovnim korisnicima u enterprise okruženjima. Tvrtka je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika softvera. U portfelju od preko 3000 klijenata iz cijelog svijeta im se nalaze imena poput Loackera, Lionsgatea i Rimac Grupe.

“Iako smo zadnjih nekoliko godina izrazito usmjereni na skaliranje tvrtke, zbog velike konkurencije nismo očekivali da ćemo biti uvršteni na listu. Ovo je dodatna potvrda da nam kontinuirano ulaganje u ljude, znanje i proizvod omogućavaju da stojimo uz bok najuspješnijim europskim organizacijama”, rekao je Toni Frankola, izvršni direktor Syskita.

Syskit razvija platformu za upravljanje Microsoftovim okolinama te su im većina klijenata iz SAD-a i Zapadne Europe. Zahvaljujući uspjehu softvera, privukli su i pažnju investitora, pa su prije nekoliko mjeseci ostvarili investiciju od devet milijuna dolara.

“Iza svakog našeg uspjeha stoji puno rada i truda. Ovakva priznanja daju nam vjetar u leđa ususret svim projektima koji nas očekuju u ovoj i idućim godinama”, zaključio je Frankola.

“Ovo priznanje nas motivira za daljnje širenje”

˝Proširenje poslovanja na nova tržišta u EU u prošloj godini značajno je utjecalo na naš rast te će daljnji planovi širenja dodatno ojačati našu poziciju. Osim u Hrvatskoj, prisutni smo u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Rumunjskoj, Grčkoj i Cipru, a odnedavno i na švicarskom tržištu s odobrenjem švicarske regulatorne organizacije (Self-Regulatory Organization). U planu je i daljnje širenje tima stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva”, izjavio je Hrvoje Ćosić, CEO Aircasha, prenosi ICT Business.

˝Kao tvrtka koja se temelji na inovacijama, ulaganje u razvoj novih tehnologija i proizvoda bit će ključno za održavanje naše pozicije lidera u industriji. S obzirom na to da svakodnevno unaprjeđujemo korisničko iskustvo te nudimo jednostavnija i efikasnija rješenja za naše korisnike, ovo priznanje dodatno nas motivira da nastavimo raditi na razvoju novih usluga te uspostavljanju novih partnerskih odnosa u cilju daljnjeg širenja poslovanja”, dodao je Ćosić.