fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

PhotoMath ima 22 miljuna korisnika a planira se i verzija 2.0

PhotoMath, najpopularniju domaću mobilnu aplikaciju, koja je objavljena prije točno godinu dana, u Hrvatskoj sada koristi cijela jedna generacija učenika.

PhotoMath, najpopularniju domaću mobilnu aplikaciju, koja je objavljena prije točno godinu dana, u Hrvatskoj sada koristi cijela jedna generacija učenika.

Rujan, odnosno povratak u škole, PhotoMathu je na domaćem tržištu povećao broj korisnika na 38 tisuća. Usporedbe radi, to je 20 posto ukupnog broja srednjoškolaca u Hrvatskoj ili tek nešto manje od broja prvašića koji su ove godine krenuli u osnovnu školu. Globalno, PhotoMath je u posljednjih mjesec i pol dana privukao dodatnih četiri milijuna korisnika, pa ih trenutačno ima više od 22 milijuna. Damir Sabol, osnivač tvrtke Microblink, koja je razvila PhotoMath, kaže da je zadovoljan što se aplikacija počela snažnije koristiti u Hrvatskoj.

“Bilo je dosta iznenađenja u posljednjih mjesec dana, među inima ponovo smo se našli na broju jedan na AppStoreu, odnosno ponovo smo bili najtraženija besplatna aplikacija za Appleove korisnike”, kaže Sabol. Prvi put se na vrhu Appleove trgovine PhotoMath našao u studenom lani, svega mjesec dana nakon što je svoju aplikaciju Sabol premijerno predstavio na konferenciji TechCrunch Disrupt u Londonu. Iako ge žiri nije proglasio najboljim europskim startupom, nagradili su ga korisnici. Već je u prvom danu skupio 110 tisuća korisnika.

Mjesec kasnije imao je dvostruko više korisnika nego Hrvatska stanovnika 8,5 milijuna. U ožujku je PhotoMath predstavio verziju za Andorid, najpopularniju mobilnu platformu, te u idućih trideset dana narastao na 14 milijuna korisnika. “Trenutačno imamo više od pet milijuna korisnika samo na Andoridu, a općenito najviše korisnika, njih 60 posto, dolazi nam iz SAD-a”, kaže Sabol. Dodaje da pravu revoluciju tek spremaju. Uskoro bi trebala izaći verzija 2.0 PhotoMatha, koja će sa sobom donijeti mogućnost korekcije unosa, znači tipkovnicu, a imat će i sve mogućnosti kalkulatora. “Želimo svim korisnicima biti podjednako potrebni i važni kao što su nama nekada bili Casio kalkulatori”, kaže Sabol.

Casio je 1957. izbacio prvi kompaktni potpuno digitalni kalkulator. S godinama ga je proširio na rješavanje složenih jednadžbi i s grafičkim mogućnostima. U Hrvatskoj je tvrtka Digitron iz Buja proizvela prvi europski džepni kalkulator 1971. godine. Danas pak radi kompaktne fiskalne blagajne. Sabol kaže da je budućnost PhotoMatha u širenju znanja o matematici. “Dio tog znanja već će biti ugrađen u verziju 2.0, a idućih šest mjeseci samo ćemo na tome raditi”, zaključuje Sabol.

Izvor: www.poslovni.hr