fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mi-plastu 5 milijuna eura za bioplastiku

Tvrtka Mi-plast iz Rijeke, koja se bavi recikliranjem, oporabom i preradom plastike te proizvodnjom novih proizvoda, objavila je da je partner u znanstveno-biotehnološkom projektu BIO-QED koji EU financira s 11,13 milijuna eura iz programa FP7.

Filip Miketa, voditelj istraživanja i razvoja u Mi-plastu, pojašnjava da se radi o projektu koji uključuje 12 tvrtki iz šest europskih zemalja, a BIO-QED se uklapa u strategiju bioekonomije EU, koja je namijenjena vođenju europskoga gospodarskog sustava prema širem i održivom korištenju resursa, usklađujući zahtjeve poljoprivrede i sigurnost hrane uz održivo korištenje obnovljivih izvora za industrijske svrhe. “Projekt traje četiri godine i krajem 2017. će završiti, a odlučili smo se da sad prvi put govorimo o njemu jer smo željeli da se izbistre stvari i u našim drugim EU projektima, a kojih je ukupno devet kroz tri europske platforme za istraživanje i razvoj. Naš udio u ovom BIO-QED-u je analiza, konfekcija te ekstrudiranje novih biomaterijala, odnosno biopolimera”, objašnjava Miketa.

Partneri su im najvažnije europske tvrtke i istraživački centri iz bioindustrije. Vodeći partner u konzorciju je talijanski Novamont, vodeća tvrtka u razvoju i proizvodnji materijala i biokemikalija kroz objedinjavanje kemije, okoliša i poljoprivrede. Ostali partneri su Institut Fraunhofer, Nova Insitut, Cargill, Lubrizol, Rina Group, TNO, Patentopolis, Mater-Biotech te VLCI. U Rijeci puno očekuju od EU projekata jer se radi o novim tehnologijama i novim proizvodima u okviru bioekonomije. “To je danas jedna od najvećih industrijskih perspektiva u koje EU ulaže 80-ak milijardi eura”, navodi Miketa. Mi-plast je tvrtka s 15 zaposlenih usmjerena na hrvatsko tržište. No, Miketa očekuje da će implementacijom novih tehnologija procesa i u konačnici materijala koje će proizaći iz ovih EU projekata, njihova pozicija na tržištu biti sasvim drukčija te da će postati tvrtka koja će svojom bioplastikom biti konkurentna na tržištu čitave Unije.

Zanimljiva činjenica je da Mi-Plast trenutno implementira devet projekata i u potpisivanju su 10. Svi projekti su financirani iz različitih platforma za istraživanje i razvoj EU-a. Sedam njih iz 
 Horizona 2020 te po jedan iz FP7, Life i ESIF, a Riječani će ukupno dobiti više od pet milijuna eura.

Izvor: Poslovni.hr