fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘U pola godine Hrvatska je iz EU povukla koliko i cijele prošle’

Cijelu 2015. godinu Hrvatska je povukla 545 milijuna eura iz EU fondova, do 2. lipnja ove godine povučeno je 506 milijuna, dakle gotovo koliko i cijele prošle godine, što znači da smo uspješni.

Cilj nam je do kraja godine povući barem milijardu eura. To što imamo tehničku Vladu ne mogu reći da usporava procese, ali moglo bi biti brže da su stvari normalnije i da je sve drukčije posloženo – rekao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić u Čakovcu na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Uključivo studiranje” Međimurskog veleučilišta, vrijednog devet milijuna kuna.

Dio bivše vojarne preuredit će se u studentski dom s 23 sobe, restoran, kafić, društvene prostorije i druge sadržaje. – Sve pohvale MEV-u Međimurskoj županiji, ovo je lijepa sinergija regionalne samouprave i znanstvene institucije.

Međimursko veleučilište je dobar pokazatelj kako do novca iz EU fondova, te da ne treba biti velik i imati desetke tisuće studenata da bi bili uspješni i znali kako do novca dok ga nema na nekim drugim mjestima – poručio je Tolušić.

Govoreći o energetskoj obnovi kuća i zgrada, rekao je da se ona dosad sufinancirala do iznosa od 80 posto iz nacionalnih sredstava, a od ove godine iz EU fondova. – Jedini je problem to što je tu razina potpore između 50 i 55 posto.

Natječaj je spreman, no u razgovorima s nekim drugim članicama EU shvatili smo da neke zemlje, Irska na primjer, imaju 100 posto potpore. Želimo ispregovarati da i Hrvatska dobije što veću potporu.

Smatram da je bolje da pričekamo mjesec ili dva i pokušamo ispregovarati 80 ili, daj Bože, 100 posto. To je jedini razlog zašto natječaj još nije objavljen – dodao je Tolušić. Komentirajući nadolazeće izbore za predsjednika HDZ-a, rekao je da će, tko god da bude izabran, biti odličan predsjednik.

Andrej Plenković je, rekao je, odličan kandidat. – Slažem se s Plenkovićem ili s bilo kim drugim tko zagovara te stavove, da je krajnje vrijeme da prestanemo razgovarati o ustašama i partizanima, Udbi i tajnim službama, već se trebamo baviti gospodarstvom, znanošću, obrazovanjem i europskim fondovima, te gledati u budućnost, a ne u prošlost – istaknuo je Tolušić.

U izmjenu statusa stranke ne ide se zato da se Plenkovića drži pod kontrolom. – U izmjene se ide radi daljnje demokratizacije stranke, a ne slabljenja pozicije predsjednika koji je i danas prvi među jednakima.

Ima jedan glas u Predsjedništvu i ne može sam donositi odluke – naglasio je Tolušić.

Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, rekao je u Čakovcu da su svi izbori u HDZ-u bili demokratski, a takvi će biti i ovi nadolazeći. Odgovarajući na pitanje o podršci Europskih pučana Plenkoviću, rekao je da on ima bogato iskustvo u Europskom parlamentu u kojem predstavlja i HDZ i Hrvatsku.

– Nisam iznenađen što u ovom trenutku ima jako širok krug prijatelja, vrlo utjecajnih europarlamentaraca i političara iz susjednih zemalja. Meni je potpuno logično što ima toliku potporu –
rekao je Horvat. Upozorio je na važnost usklađivanja potreba gospodarstva i upisnih kvota u školama, veleučilištima i fakultetima.

Najavio je uvođenje dualnog sustava strukovnog obrazovanja, po uzoru na Bavarsku. Pilot-projekt provest će se u Međimurskoj i Zadarskoj županiji.

Izvor: www.vecernji.hr | Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsel