fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Policajci Hong Konga nosit će hrvatske čizme: Međimurska tvornica specijalne obuće probila se na najmnogoljudnije tržište

Nakon poziva koji su dobili iz Hong Konga prije izbijanja pandemije započeli su intenzivniji rad na razvoju naizgled jednostavne, no specifične čizme.

Jelen Professional polučio je uspjeh o kojem se samo moglo sanjati u uvjetima ekspanzije kineske obuće na svjetskom tržištu potaknute ulaskom Kine u svjetsku trgovinsku organizaciju. Ova međimurska tvrtka probila se na kinesko tržište te će za policiju Hong Konga isporučivati motociklističke čizme.

Kina – sinonim za proizvodnju svega tako od Hrvata po novome uvozi robu koja se ciljano za potrebe kupca proizvodi u Međimurju, pa s jedne strane novi posao dolazi kao odraz globalnih trendova u ovoj nisko akumulativnoj, a visoko radnointenzivnoj industriji, dok je s druge strane uspjeh Međimuraca tim je veći jer je kineski prodor godinama uništavao konkurenciju, no sad Kina postaje uvoznik.

Već je započela realizacija ugovora koji je sklopljen početkom 2020. nakon što je Jelenova ponuda prvorangirana na međunarodnom tenderu Ministarstva unutrašnjih poslova Hong Konga.

Prvih 500 pari čizama je proizvedeno prije dva tjedna te je avionskim prijevozom otišlo u Hong Kong i ovih dana obuća bi trebala biti isporučena policajcima. Potom se očekuju eventualne dodatne prilagodbe, nakon čega kreće serijska proizvodnja ukupno 5000 pari obuće u okvirnom roku do tri godine.

Ulagali smo u odjel razvoja, pojačali ga novim kadrovima, educirali ih i sada nam se to vraća dobrim.

Direktor Jelen Professionala Darko Pintarić kaže da u pozadini osvajanja ovako važnog posla za budućnost ove hrvatske kompanije stoji strateška orijentacija ka razvoju vlastitih proizvoda s kontinuiranim ulaganjima u edukaciju kadrova, uz napore prodaje koju vodi direktor Alen Ciglar, tako da kombinacijom više poluga tvrtka može udovoljiti složenim tehničkim specifikacijama kao obilježju velikih međunarodnih tendera.

“Ulagali smo u odjel razvoja jer smo prepoznali da nećemo uspjeti bez ove prilagodbe. Pojačali smo ga s novim kadrovima s Tehničko-tehnološkog fakulteta, uložili u njihovu edukaciju i sada nam se to vraća dobrim”, kaže Pintarić.

Nakon poziva koji su dobili iz Hong Konga prije izbijanja pandemije započeli su intenzivniji rad na razvoju naizgled jednostavne, no specifične čizme. Do sredine 20221. uspjeli su odraditi prvi uzorak te ga poslali potencijalnom kupcu koji je krajem 2021. javio da su pobijedili na tenderu s najpovoljnijom ponudom i u cijelosti zadovoljili sve tehničke specifikacije.

“Vrijednost posla je poslova tajna, a on je ulaznica za kinesko tržište”, ističe Pintarić koji je i suosnivač tvrtke. Kako iznosi, već pregovaraju o novim projektima, među ostalim i za ostale potrebe policijske postrojbe, a najavljen je interes i za vatrogasnu obuću piše Poslovni.hr