fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Poljoprivrednicima od ponedjeljka skoro milijardu kuna!

Početkom sljedećeg tjedna počinje isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima za proizvodnu 2017. godinu i to isplatom predujma od 922 milijuna kuna, što je 116 milijuna kuna više nego prošle godine, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

Potporu će primiti oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koja su podnijela jedinstveni zahtjev u 2017. i koja su prošla kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Predujam će poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćen zaključno s 30. studenoga, navode iz Ministarstva.

Napominju kako novac za tu avansnu isplatu dolazi iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi, a isplaćuje se 70 posto EU dijela sredstava namijenjenih proizvodnoj 2017. godini.

Sredstva se isplaćuju za potporu po površni, nevezanu uz vrstu proizvodnje i to za osnovno plaćanje, zeleno plaćanje i preraspodijeljeno plaćanje.

Iz Ministarstva podsjećaju da su za osnovno plaćanje po površini prihvatljive poljoprivredne površine obradivo zemljište, trajni travnjaci i trajni nasadi na kojima se obavlja poljoprivredna aktivnost i upisane su u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta ARKOD.

Preraspodijeljeno plaćanje dodjeljuje se za prvih 20 prihvatljivih hektara poljoprivrednog gospodarstva i to svim korisnicima koji ostvaruju osnovno plaćanje.

Plaćanje za provođenje praksi korisnih za klimu i okoliš – zeleno plaćanje – isplaćuje se za one površine poljoprivrednog gospodarstva koje su prihvatljive za osnovno plaćanje i to kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja.

Obzirom da površine pod ekološkom proizvodnjom automatski ostvaruju uvjete za zelena plaćanja, poljoprivrednici koji se bave klasičnom proizvodnjom trebaju provoditi zelene prakse da bi ostvarili pravo na zeleno plaćanje. Zelene prakse uključuju raznolikost usjeva, ekološki značajne površine (EZP) i očuvanje trajnih travnjaka.