fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Popis najboljih brzorastućih voćaka: pročitajte gdje i kako ih je nabolje uzgajati

Voćke koje brzo rastu ispunjavaju vaš vrt prekrasnim, snježnim cvjetovima koji osiguravaju hranu za divlje životinje (kao što su pčele) u proljeće. I nema potrebe čekati godine i godine da biste uživali u njima. Povrh toga, branje voća s vlastitih stabala nije samo užitak, već se može pohvaliti i boljim okusom i hranjivim tvarima od proizvoda kupljenih u trgovini.

Posadite voćke na snažnoj podlozi koja brzo daje veličinu ili kupite gotova stabla jabuke za spektakularne zidne plodove bez čekanja. Uskoro možete napuniti zdjelu s voćem vlastitim ukusnim šljivama, kruškama, trešnjama i s još mnogo toga. To su najbolje brzorastuće voćke, smatraju stručnjaci, piše D&D.

NAJBOLJE BRZORASTUĆE VOĆKE

Baš poput najboljih brzorastućih stabala, ove ljepotice ubrizgavaju vrt strukturom i veličinom, kao i prekrasnim lišćem i cvijećem. Ali ove brzorastuće voćke imaju dodatni bonus jer vam pružaju ukusno voće.

1. NAJBOLJE BRZORASTUĆA STABLA ZA ZIDOVE

Espalier jabuka je stablo jabuke obučeno u elegantan niz horizontalnih slojeva, obično uz zid. Espalieri izgledaju sofisticirano i lijepo, a – još bolje – mogu se kupiti gotove, kako bi brže dostigle veličinu. Za nas je jabuka espalier također jedno od najboljih brzorastućih stabala.

Savjeti za uzgoj: Kupite gotovu jabuku espalier od 1, 2 ili 3 sloja na podlozi MM106 (podloga određuje snagu voćke), odaberite sortu koja zadovoljava vaše potrebe i posadite uz sunčani zid.

2. NAJBOLJA BRZORASTUĆA STABLA S UKUSNIM VOĆEM

Stabla šljive ne samo da imaju ukusne plodove, već proizvode i proljetni cvijet koji lijepo izgleda i pomaže divljim životinjama.

Šljive su voćke koje najbrže rastu, ali snaga ovisi o podlozi stabla.

Savjeti za uzgoj: Posadite stabla s golim korijenom (između studenoga i ožujka) i dobro zalijte stabla u prvoj sezoni kako biste potaknuli korijenje da se spusti. Posadite na zaštićenom suncu, nakon što ste ukopali organske tvari u zemlju.

3. NAJBOLJA BRZORASTUĆA STABLA ZA POSUDE

Patuljaste breskve izvrstan su dodatak vrtu. Njihovo rano proljetno ružičasto cvjetanje je prekrasno, plodovi su ukusni i relativno brzo počinju rađati.

Patuljaste breskve (Prunus persica) izvrsne su za uzgoj u posudama. Sorte (kao što je ‘Bonanza’) daju prekrasan ružičasti cvat u rano proljeće i sočan plod u kasno ljeto.

Savjeti za uzgoj: Posadite u veliku (50 cm) dobro dreniranu posudu s kompostom na bazi ilovače i stavite na puno sunce. Spremnici moraju biti u stakleniku ili prekriveni hortikulturnim runom kako bi se rano cvjetanje zaštitilo od mraza.

4. NAJBOLJE BRZORASTUĆA STABLA S NEOBIČNIM VOĆEM

Azijska kruška (Pyrus pyrifolia) izgleda kao križanac jabuke i kruške, s plodovima u obliku jabuke s kruškolikom kožicom, hrskave je teksture jabuke i sočnog mesa. U proljeće proizvodi bijeli cvijet koji hrani pčele.

Azijska kruška je za svakog tko ima mali voćnjak. Daje mnogo ukusnih plodova u ranoj fazi razvoja.

Savjeti za uzgoj: Ne zahtijeva puno zaštite od nametnika, ali morat ćete je orezati za oblikovanje, a ako želite povećati veličinu ploda, možete ukloniti neke od ranih plodova.

5. NAJBOLJA BRZORASTUĆA STABLA ZA TOPLU KLIMA

Stabla citrusa imaju ljupke, sjajne zimzelene listove, atraktivan oblik i, naravno, plodove aromatičnog okusa. U hladnim umjerenim krajevima mogu se uzgajati u posudama koje se ljeti postavljaju na terasu i prezimljuju u stakleniku.

Većina ovih voćaka se nalazi prvenstveno u područjima s toplom klimom, osim što tamo bolje uspijevaju odlično se uklapaju i u dizajn manjih vrtova. Brzo postaju naglasak u krajoliku, a ujedno daju plodove.

Savjeti za uzgoj: Citrusi mogu biti među najboljim stablima za uzgoj u posudama. Za uzgoj u posudama, koristite posudu širine najmanje 50 cm i napunite je kompostom za citruse ili mješavinom komposta na bazi tla i do 20% oštrog pijeska; i stavite na sunce. U hladnim krajevima, osigurajte da limun i limeta imaju minimalnu noćnu temperaturu 10°C.

6. NAJBOLJA BRZORASTUĆA STABLA ZA DIVLJAČ

U proljeće su stabla trešnje obložena dlakavim cvijetom koji osigurava hranu za oprašivače i uljepšava vrt. Možete kupiti stabla trešnje (Prunus avium) za jelo ili višnje (Prunus cerasus) za kuhanje, kao i ukrasne cvjetnice koje ne daju plodove. Prunus avium je nagrađivana sorta za jelo koja daje slatke tamnocrvene ili crne plodove krajem srpnja; također je odličan oprašivač, ako imate druga stabla trešnje.

Savjeti za uzgoj: Raste na dobro dreniranom umjereno plodnom tlu. Sadite trešnje na suncu. Višnje se mogu uzgajati u zaštićenoj polusjeni.

7. NAJBOLJA BRZORASTUĆA STABLA ZA ZIMU

Stabla kruške Espalier stvaraju elegantan, formalni vrt koji pruža proljetni cvat, voće i fantastičnu strukturu zimi.

Savjeti za uzgoj: Za nove espalier kruške, osigurajte dovoljno potpore za biljku dok raste. Stavite je na zid okrenut prema zapadu ili jugu i provjerite ima li u blizini stabala koja oprašuju kako bi se olakšala proizvodnja voća. Orezujte za snagu ljeti i za oblik zimi.

8. NAJBOLJA BRZORASTUĆA STABLA ZA VELIKI VRT

Mango (Mangifera indica) ne samo da daje ukusno, hranjivo voće, već je i stablo dobrog izgleda, značajnog oblika, zanimljivih cvjetova i kopljastih zimzelenih listova.

Drveće manga je tražena voćka koja raste vrlo dobro, ali preporučujem sadnju samo ako ima dovoljno prostora i prikladni uvjeti.

Savjeti za uzgoj: Za snažan rast odaberite pravu podlogu. Ako nemate drugih stabala jabuka u blizini, odaberite samooplodnu sortu; odlučite želite li jesti ili kuhati jabuku; i razgovarajte sa svojim dobavljačem o najboljoj raznolikosti za vašu klimu.

KOJE VOĆKE NAJBRŽE DAJU PLOD?

Za stabla koja brzo rastu, potražite meko voće, uključujući breskve, papaju, marelice, smokve i dudove. Općenito, posadite ovakve voćke kako bi dobile puno sunca – i pristojan protok zraka između grana kako biste dobili slatke, zdrave plodove, obrezivanje stabala je jednako važno.

KOJE BRZORASTUĆE STABLO JE NAJLAKŠE UZGOJITI

Najlakša brzorastuća voćka za uzgoj je stablo jabuke. Sve dok se pravilno orezuje kako bi se osigurao zdrav rast, ovo brzorastuće voće ne zahtjeva održavanje i uspjeti će tamo gdje druge neće, piše D&D.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr