fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Potpuno novo doba: Nakon vremenske, Francuzi će od sada moći pratiti i strujnu prognozu

Znate li da će Francuzi uskoro u dnevnik, sport i vremensku prognozu uskoro gledati i prognozu vezanu za struju. U sklopu akcijskog plana uštede energije predstavljenog prošli tjedan u Francuskoj, tamošnja je Vlada najavila novu emisiju kojom će građani u svakom trenutku znati kakvo je stanje s količinom struje u njihovoj regiji. Je li ovo opet neko novo normalno?!

Prošli tjedan, francuska je Vlada predstavila nacionalni plan uštede energije kako bi smanjila potrošnju energije tijekom zime zbog straha od nestašica opskrbe u nadolazećim mjesecima. Plan uključuje mjere već ranije poznate iz drugih zemalja poput gašenja javne rasvjete te manje grijanja i tople vode u javnim zgradama. Međutim, plan je također usmjeren na uvjeravanje stanovništva da u cjelini smanje svoju potrošnju. Ono što je u ovim mjerama svakako novost je to da kao dio ove akcije, Francuska pokreće televizijsku prognozu električne energije.

Tako će se nakon vremenske prognoze emitirati informacije o opterećenju električne mreže koristeći zelene, žute i crvene simbole koji pokazuju koliko je struje dostupno, izvijestio je list Le Parisien. Vlada se nada da će ovo prognozom dosegnuti do oko 80% građana kako bi se struja koristila ograničeno i s mjerom. Informacije o očekivanom opterećenju francuske strujne mreže također su dostupne kod nacionalnog mrežnog operatera RTE koji podatke objavljuje online. Zeleni simbol znači da je potrošnja električne energije u zemlji u ravnoteži, dok žuti označava određenu napetost. Crveno znači da bi moglo doći do prekida opskrbe, a na toj razini od ljudi će se tražiti da smanje svoju potrošnju između 8 i 12 sati te od 18 do 20 sati, na primjer korištenjem perilice rublja ili pećnice. Od građana se ipak ne traži da prestanu gledati televiziju. Jedna od mjera koja izaziva zaprepaštenje je moguća izravna intervencija u potrošnju tople vode. RTE ima mogućnost daljinskog zaustavljanja potrošnje tople vode između 12 i 14 sati. Oko 4,3 milijuna kućanstava u Francuskoj moglo bi biti pogođeno time.

Ograničenje će se provoditi putem umreženog brojila električne energije pod nazivom “Linky”. Pariz se sprema za nestašice opskrbe jer je više od polovice 56 nuklearnih elektrana u zemlji izvan pogona zbog održavanja. Zemlja je uvelike ovisna o električnoj energiji proizvedenoj u nuklearnim elektranama, a nejasno je hoće li elektrane ponovno proraditi do zime, kako je Vlada zahtijevala. Problemi s nuklearnom energijom pogodili su Francusku u lošem trenutku jer sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini znače da je dostupnost prirodnog plina već sad manja nego inače. Francuska je ponovno pustila u rad elektranu na ugljen u sjeveroistočnom Saint-Avoldu zbog energetske krize, a strujna će prognoza izgleda postati “najnovije normalno”.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay