fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Potrčala sam tek nakon 30 godina, a drago mi je da neki novi klinci neće morati čekati toliko dugo’

Proslavljena paraolimpijka Ana Sršen, predsjednica Udruge UAZ i ambasadorica inicijative PoKRENI u intervju nam je otkrila kako se kao djevojčica nosila s amputacijom noge, koliko joj je sport pomogao i sve o problematici nabavke aktivnih proteza u Hrvatskoj.

Odrastanje bez noge bilo je teško i zahtjevno, a sport mi je neizmjerno pomogao u prihvaćanju sebe. On me je osnažio te sam se zahvaljujući njemu osjećala ravnopravno s ostatkom zajednice i sa svojim vršnjacima. Pomogao mi je da lakše i brže prihvatim vrlo tešku situaciju u kojoj sam se našla kao dijete. Poticao me je i motivirao u razmišljanju da u životu nema granica za ostvarenje želja i ciljeva, rekla nam je Ana Sršen (45), bivša paraolimpijka u plivanju i predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Mališanima se ostvario san

Kada su joj kao 13-godišnjoj djevojčici rekli da će ostati bez noge kako bi joj spasili život, Anino prvo pitanje je bilo: “Hoću li moći trčati?”

– Na žalost tada nije bilo proteza za trčanje i tek nakon 30 godina sam pokušala potrčati sa sportskom protezom. Bilo je to lani kroz projekt Trkački kamp START – govori Ana, koja je i ove godine ambasadorica inicijative PoKRENI, zahvaljujući kojoj će prvih troje djece u Hrvatskoj s amputacijom donjih udova dobiti sportske proteze. One će im omogućiti njihovu veliku želju – bavljenje sportom, što do sada zbog svog zdravstvenog stanja nisu mogli ostvariti.
– Zahvalila bih se svim trkačima i PoKRENI inicijativi što su prepoznali potrebe djece i naše Udruge i u stvarno nevjerojatnom roku prikupili potrebne kilometre za nabavku ovih aktivnih proteza. Međutim, to ne znači da je kraj, mi i dalje pozivamo sve da se uključe i trče jer svakim prijeđenim kilometrom podižu svijest u svojoj okolini o postojanju načina da djeca s oštećenjem donjih ekstremiteta potrče – govori Ana, koja je s mališanima Kleom, Karlom i Marijom i njihovim roditeljima već bila na prvom razgovoru i pregledu kod fizioterapeuta iz KBC Zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala.

– Osim što će dobiti nove aktivne proteze, djeca će biti uključena u rehabilitaciju što, na žalost, kod dvoje djece nije bio slučaj jer ih se nije sustavno pratilo. Rehabilitacija je izuzetno važna za sve, a osobito za djecu koja intenzivno rastu i razvijaju. Naime, bez adekvatne brige može doći do sekundarnih poteškoća koje dodatno opterećuju zdravstveni sustav i otežavaju funkcioniranje djeteta. Jedanaestogodišnjakinji je već započeta izrada nove proteze i uskoro će isprobati aktivno stopalo. Vjerujemo da će do početka nove školske godine sva djeca dobiti odgovarajuća pomagala. Njima to puno znači. Upravo će im ova aktivna pomagala koja se nabavljaju omogućiti da se prvenstveno bave sportom, što im je jedna od velikih životnih želja, ali i da se ravnopravno sa svojim vršnjacima igraju i sudjeluju u zajedničkim sportskim aktivnostima bez ikakvih podjela i društvenih stigmi. Možete onda i zamisliti koje životno veselje ovakva proteza toj djeci može donijeti – rekla nam je.

Dodaje da je upravo ova priča o protezama za troje djece i njihova žarka želja za bavljenjem sportom najbolja motivacija i ostaloj djeci bez zdravstvenih poteškoća koja kretanje uzimaju ‘zdravo za gotovo’ i previše vremena provode pred računalima ili televizorima. Sport i rekreacija nužni su za održavanje zdravlja, a pravo na igru je, nastavlja Ana, osnovno i temeljno pravo svakog djeteta.

Aktivnih proteza nema na listi ortopedskih pomagala HZZO-a

Pomagala koja se nalaze na toj listi su, kaže Ana, sve samo ne suvremena. Jedan od najvažnijih strateških ciljeva Udruge UAZ su utjecaj na promjenu popisa pomagala HZZO-a.
– Od 2015. aktivno radimo na ovome, bez ikakvih rezultata. Inzistiramo na sustavnom rješavanju problema tako da se ortopedsko pomagalo propisuje prema individualnim potrebama osobe. Željeli bismo da sustav funkcionira na način kako radimo u ovom projektu: da tim stručnjaka u suradnji s korisnikom i njegovom obitelji, uvažavajući njegove interes. a u okviru ekonomskih uvjeta u kojima živimo, odluči što je najbolje za dijete. Ovakav način opskrbe bio bi najbolji za sve jer bi omogućio svakom djetetu radost djetinjstva – govori nam.

Ovom inicijativom žele, nastavlja Ana, poručiti da današnja tehnologija može nadoknaditi tjelesno oštećenje i omogućiti svima ravnopravan i ispunjen život! Zastarjela ortopedska pomagala, naime, stvaraju socijalne slučajeve, a suvremena i aktivna pomagala omogućuju ljudima da doprinose zajednici u kojoj žive.

 

– Općenito smatram kako je PoKRENI inicijativa zaista hvalevrijedna jer upravo ima za cilj potaknuti ljude i motivirati ih na kretanje i bavljenje sportom i to ukazujući na primjer osoba koje se zbog određenog zdravstvenog problema možda i ne mogu kretati, ali i dalje kroz sport i kretanje nastoje poboljšati svoju svakodnevicu. Zaista je najbolja motivacija kada vidiš da netko s protezom može otrčati nekoliko kilometara. Zbog toga će GRAWE noćni maraton ove godine, zajedno sa svim ostalim trkačima trčati i naša Maja Drobnjaković, hrvatska reprezentativka u sjedećoj odbojci koja je također korisnica aktivnog ortopedskog pomagala i rekreativna trkačica – govori nam Sršen.

IZAZOV PoKRENI

Izazov PoKRENI – Pokloni svoje kilometre je i pokrenut s ciljem i misijom da upravo najbolja motivacija proizlazi iz želje da se svojom akcijom učini dobra stvar i pomogne onima koji se ne mogu kretati ili im je kretanje otežano. Zato je pred trkače svake godine bio postavljen ovaj izazov s dobrotvornim karakterom te su trkači svoje prijeđene trkačke kilometre poklanjali kroz mobilne aplikacije, a koji su pretvoreni u novčanu donaciju koju je organizator inicijative PoKRENI, jedno osiguravajuće društvo, svake godine uručio jednoj udruzi ili savezu koji se bave zdravstvenim poteškoćama i ograničenjima, s naglaskom na djecu i mlade.

Ove godine je tako odabrana Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije za nabavku aktivnih proteza za troje djece, a koje djeca ne mogu dobiti od HZZO-a. Izazov za skupljanje kilometra je trebao trajati sve do kraja kolovoza ove godine, no trkači su ove godine pokazali iznimnu motivaciju i eto prikupili kilometre u jako brzom roku.

Izvor: Zivim.gloria.hr