fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Potrošnja skočila 7,8 posto, najviše u 10 godina

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je, naime, u petak prvu procjenu prometa od trgovine na malo, koji je u lipnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 9,4 posto, a realno za 7,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je najveći skok prometa u maloprodaji od kolovoza 2007. godine, kada je porastao 10,5 posto.

 U lipnju je tako nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 34 mjeseca zaredom, od rujna 2014. godine, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

 Rast se bilježi i na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, i to za 4,1 posto, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.

“U skladu s očekivanjima, nastavljaju se povoljna kretanja u trgovini na malo. Uz izvrsne rezultate, podaci za lipanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Kažu da su na povoljne pokazatelje u kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali i prethodno objavljeni podaci HNB-a o percepciji potrošača.

“Naime, nakon što je u travnju zabilježeno snažnije pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma, kao posljedica nepovoljnijih očekivanja kućanstava glede ekonomske i financijske situacije u idućih godinu dana, što se može povezati s neizvjesnošću koja je nastala zbog financijskih problema u koncernu Agrokor, u svibnju i lipnju je zabilježeno poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača”, navode analitičari RBA.

Bolji pokazatelji potrošačkog optimizma najvjerojatnije su, dodaju, potaknuti očekivanjima o rekordnim ostvarenjima u turizmu, koji bi trebali polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini. Pozitivno je na potrošnju utjecala i porezna reforma kojom je rasterećen dohodak.

“Dodatno, rast maloprodaje u lipnju podržan je povoljnijim kretanjima na tržištu rada. S druge strane, dobavljači i tržišni lanci pokazali su visok stupanj fleksibilnosti te su se vrlo brzo prilagodili novonastalim uvjetima vezanim za situaciju oko Agrokora, što se očito pozitivno odrazilo na kretanje u maloprodaji”, navode analitičari RBA.

Očekuju da će se u ljetnim mjesecima promet u trgovini na malo nastaviti solidno rasti na godišnjoj razini.

Prema podacima DZS-a, potrošnja je u prvoj polovici ove godine realno porasla za 5 posto, a nominalno za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.