fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Poznati europski grad cvijeće zalijeva ostatcima vode koje gosti ostave u kafiću

Restrikcije zbog nestašice vode u Europi toliko su na nekim mjestima snažne da je u gradu Colmaru, najboljoj turističkoj destinaciji u Europi 2020. godine, zabranjeno zalijevati cvijeće. Stoga je gradonačelnik uveo mjeru da se cvijeće zalijeva svim mogućim ostatcima vode poput one od gostiju u kafiću ili pak od otopljenog leda, a sve kako bi zaštitili tamošnji ekosustav koji ovisi o biljkama.

Nestašice vode uistinu nisu nešto što bi se moglo dogoditi u budućnosti, već trenutno živimo s time. Toplinski valovi i nedostatak padalina u svijetu i Europi natjerao je vlasti brojnih zemalja da moraju mijenjati način funkcioniranja s resursima kao što je voda. Tako primjerice ograničenja korištenja vode nisu novost ni u hrvatskim regijama, a jedna francuska uvela je zanimljivo pravilo tijekom ovog ljeta.

Naime, Francuska se već danima bori s ogromnim sušama pa je grad Colmar, točnije gradonačelnik odlučio uvesti mjeru da se na javnim mjestima cvijeće zaljeva s čašama vode primjerice onima što ostane od gostiju iz kafića i restorana. Eric Straumann, gradonačelnik izabran prije dvije godine u objavi na Facebooku pozvao vlasnike restorana i njihove klijente da izliju svu zaostalu i čistu vodu u vrtove i cvjetnjake u Colmaru s obzirom na to da je u Colmaru na snazi trenutno zabrana korištenja vode u svrhu zalijevanja vanjskih površina. To uključuje vodu iz posuda za led, dna vrča i vodu koja se koristi za pranje povrća. Gradonačelnik vjeruje da će to pomoći u ublažavanju sušne situacije i očuvanju svježine zelenih površina Colmara, inače najbolje europske destinacije u 2020. godini.

Gradonačelnik je ukazao na činjenicu da sastanak odbora za vodu nije pomogao da se situacija promijeni i to unatoč tome što sve strane “shvaćaju apsurdnost situacije”. Pod apsurdom je gradonačelnik mislio na činjenicu da obližnja općina, koja se opskrbljuje iz istog bunara, smije zalijevati biljke, dok je u Colmaru to zabranjeno. Stoga je, dok se čeka odluka Županije je li to zakonito, pozvao mještane da poduzmu mjere za zaštitu cvijeća u turističkoj destinaciji. Prema riječima gradonačelnika, koje citiraju lokalni mediji, zahvaljujući učinkovitim tehnikama, Colmar dnevno treba samo 15 kubičnih metara vode za cvjetanje biljaka, što je zanemariva količina za grad od 70 000 stanovnika. Nadalje je istaknuo važnost cvijeća za zaštitu lokalnog ekosustava i pčela.

Izvor: Green.hr