fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Predstavljen plan za čišći grad; cilj je smanjenje odbačenog otpada, educirani građani, poticanje volontiranja, na plaže se uvodi služba “beach boyz” 27 travanj, 2022

Jučer je u gradskoj vijećnici predstavljen akcijski plan Grada Makarske pod nazivom ,,Čist grad” koji donosi niz kratkoročnih mjera za poboljšanje čistoće na području grada Makarske uključujući i gradsku plažu. Smanjenje broja malih kanti, prikupljanje otpada iz ugostiteljskih objekata ,,od vrata do vrata”, povećanje broja pometača, uvođenje službe ,,Beach boyz”, nastavak edukativnih aktivnosti i poticanje volontiranja građana u svim akcijama čišćenja, samo su dio hitnih mjera s kojima se kreće odmah.

Najavljena je bolja komunikacija svih nadležnih službi koje su i sudjelovale u izradi plana: Grada Makarske, Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti, trgovačkih društava Makarski komunalac i Makarska obala te mjesnih odbora koji imaju najbolji uvid u najveće probleme i pritužbe građana i turista po pitanju održavanja čistoće u pojedinim kvartovima.

-Imali smo sastanke sa mjesnim odborima gdje smo na temu Čist grad dobili feed back od građana – predstavnika mjesnih odbora i čuli sve njihove prijedloge. Naše službe su na osnovu toga pripremile akcijski plan djelovanja. Ključna poruka je da pojačavamo kapacitete i dinamiku čišćenja. Osobe koje su zadužene za provedbu ovog akcijskog plana su direktor Makarskog komunalca Željko Bagarić, Dražen Nemčić iz gradskog Odjela za razvoj i Antonio Zec, voditelj Pogona za komunalne djelatnosti. Danas predstavljamo kratkoročne mjere no konstantno ćemo raditi na povećanju kapaciteta. Ne mislim pritom na broj ljudi već strojeve koji će sutra biti i u vlasništvu Komunalca i Pogona a s ciljem da Grad bude operativniji i čišći. No, vrlo bitna je edukacija i uključivanje svih građana jer uzalud nam je posložiti infrastrukturu, ako se navike ne mijenjaju. Tako u nekim dijelovima grada, kao što je Veliko Brdo, imamo učestale primjere nepropisnog odlaganja otpada i to iz stanova koji se iznajmljuju na crno a taj otpad plaćaju svi građani Makarske. Mijenjati navike je najteže, ali morat ćemo. Zelena transformacija se događa u Europi i alternative nema, istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

Ciljeve i mjere kojima će se doći do zacrtanih ciljeva ukratko je predstavio Dražen Nemčić, stručni suradnik za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom u Gradu Makarskoj.

-Naši ciljevi su čišće plaže i grad, čišće more, manje odbačenog otpada, edukacija građana i turista i poticanje volontiranja. Za svaki od ciljeva imamo mjere koje će se u suradnji sa svim dionicima detaljizirati i temeljem toga operativno izvršavati na terenu. Potrebna je reorganizacija pometačke službe Makarskog komunalca u najfrekventnijim dijelovima dana popodne i predvečer, a s tim u vezi planiranje nadzora pri čemu je cilj postići komunikaciju u kojoj više neće biti prebacivanja odgovornosti s jedne institucije na drugu, istaknuo je Nemčić objasnivši i neke konkretne mjere s kojima se odmah kreće.

– Kao za grad tako i za plažu želja je smanjiti korištenje plastike pogotovo jednokratne i zato ćemo inzistirati na većoj odgovornosti korisnika. Također je važna i prevencija te ćemo u skladu s direktivama Europske unije raditi na tome da svaki kupač s plaže što više otpada nosi sa sobom te ga prikladno odlaže u veće kontejnere. Naime, svjedoci smo da takav otpad na plaži završava van kanti, a to stvara jednu stvarno ružnu sliku Makarske kao turističke destinacije. Da bi došli do manje odbačenog otpada, što su pokazala iskustva, moramo smanjiti broj kanti iako su one postavljene u dobroj namjeri. Sa plaže će se u dogovoru Makarske obale i Makarskog komunalca ukloniti veliki dio manjih posuda za otpad da bi se naglasilo da je svatko svoj sitni otpad s plaže dužan ponijeti sa sobom i odložiti ga u neki veći molok kontejner. Idemo i sa sakupljanjem otpada od vrata do vrata, a taj dio odnosi se na ugostitelje koji gravitiraju makarskoj plaži od Peškere pa sve do hotela Romana. U određeno vrijeme će iz svojih ugostiteljskih objekata direktno predavati otpad Makarskom komunalcu, a kamion će prolaziti više puta tijekom dana. Jer dobra volja grada da se pomogne molok kontejnerima nije polučila nikakav rezultat, baš suprotan, isti slučaj kao s manjim posudama za otpad na plaži, zaključio je Nemčić osvrnuvši se na kraju i na važnost edukacije građana bez koje se ovakvi ciljevi ne mogu postići.

– Edukacija građana i turista je ključna jer to je presudno da bismo imali uspjeha. Važna je svijest o tome da okoliš zagađujemo i sebi i drugima te time stvaramo lošu sliku o svom gradu. Turizam je u pandemiji doživio velike promjene i čistoća grada i zdravlje su na visokom mjestu pri odabiru destinacije. Grad Makarska već godinama provodi edukativnu akciju ,,Skupi, složi, savjesno odloži”, a u tom smjeru ćemo ići i dalje. Nastavljamo s edukacijom, a građane ćemo s ciljem transparentnosti kontinuirano informirati o svemu što radimo, zaključio je Nemčić.

Odgovarajući na pitanja novinara direktor Makarske obale d.o.o. Ante Bilić najavio je uvođenje nove službe na gradskoj plaži koja će ovog ljeta biti podrška komunalnom redarstvu i Makarskom komunalcu.

– Ovog ljeta imat će tzv. Beach boyz koji će radit na ležaljkama i uz to čistit plažu i bit će stalno prisutni. Nakon što iznajme ležaljke, više neće biti praznog hoda i bit će adekvatno plaćeni za to. Imat će neke beneficije, ali će se na ovaj način plaža održavati ćišćom i urednijom. Također, što je vrlo bitno istaknuti, njihova uloga u kontaktu s kupačima će biti edukativna i na tome će biti naglasak. Bit će ih od 8-10, dio njih je već radio na ležaljkama a sad će malo povećati broj i plaće. Makarska obala gospodari sa plažom, ali ne i šetnicom i zato ćemo biti u jednoj koordinarnoj akciji sa Pogonom odnosno Gradom i Makarskim komunalcem. Kad imamo probleme, rješavati ćemo ih u dogovoru, najavio je Bilić.

Novinare je zanimao i kako se misli riješiti problem sa ptičjim izmetom u staroj gradskoj jezgri koji je stalno prisutan unatoč učestalom čišćenju. Gradonačelnik Zoran Paunović istaknuo je da su uređenjem Kalalarge stvoreni uvjeti da se uklone vanjski kabeli za infrastrukturu na kojima se golubovi zaustavljaju te da se već razgovaralo o postavljanju novih golubarnika u cilju rješavanja problema. Antonio Zec dodao je kako je u staroj gradskoj jezgri problem i starih i neodržavanih objekata te pozvao stanare kao i predstavnike mjesnih odbora da se za pomoć obrate Pogonu za komunalne djelatnosti.

Željko Bagarić, direktor Makarskog komunalca najavio je zapošljavanje novih 6 pometača te pozvao sve zainteresirane da se jave Makarskom komunalcu. (Grad Makarska)