fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Preživjela je rak s 10 godina, sada će biti najmlađa osoba koja je lansirana u svemir

Čini se da se zvijezde neprestano poravnavaju s Hayley Arceneaux, koja je nakon borbe s rakom kostiju kad je imala 10 godina, odrasla i postala pomoćnica liječnika za dječju onkologiju u Dječjoj bolnici St. Jude’s – istoj ustanovi u kojoj je liječena.

Kao da to nije dovoljan razlog da se zahvali njezinim sretnim zvijezdama, Arceneaux, kojoj je sad 29 godina, osoblje St. Jude odabralo je između stotina drugih zaposlenika da predstavlja poznatu bolnicu na prvom ikada civilnom svemirskom letu koji je organizirao SpaceX , koji će se održati na kraju 2021.

Inspiration4 privatno je višednevno putovanje u razgledavanje i istraživanje u Zemljine orbite.

U Zmajevoj kapsuli bit će na raspolaganju četiri sjedala, koja simbolično predstavljaju četiri stupa, od kojih će Arceneauxov biti stup nade, iz očitih razloga. Preostala dva mjesta još nisu dodijeljena, ali jedno će pripasti natjecatelju nagradne igre koji je određeni iznos donirao St. Judeu, a drugo slučajnom vlasniku tvrtke koji koristi Isaacmanovu uslugu plaćanja.

“Moja me borba s rakom stvarno pripremila za svemirska putovanja”, rekao je Arceneaux u intervjuu za Associated Press. “Bilo mi je teško, a onda također mislim da me stvarno naučilo očekivati ​​neočekivano i krenuti u vožnju.”

Arceneaux se nada da će djeci u St. Judeu pokazati da “nebo više nije ni granica”, rekavši AP-u da će “ovoj djeci toliko značiti vidjeti preživjelog u svemiru.”

Kada se konačno okupi, tim će proći strogu obuku za sve što je potrebno za rad u jedinstvenim svemirskim uvjetima, kao i aspektima kapsule SpaceX Dragon.

Niz prvih

Kao i kod većine svemirskih letova, Arceneaux će postati najmlađa Amerikanka koja je napustila Zemlju – nadmašivši Sally Ride koja je imala 32 godine kada je 1983. krenula u svemirski let.

Također će biti prvi američki astronaut s protezom. Tijekom bitke s rakom kostiju trebala je operaciju koljena. Sad joj bedrena kost sadrži titanovu šipku.

Inspiration4 ujedno je i prvi potpuno civilni svemirski let, kao i prvi privatni unajmljeni svemirski let. Isaacman je misiju najavio 1. veljače, rekavši da se nada da će za St. Jude prikupiti 200 milijuna dolara – od toga 100 milijuna dolara iz vlastitog bogatstva.