fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prijatelji iz vrtića krenuli su u posao i nisu zažalili

Vicko Mustapić i Ivan Crnaić, 28-godišnjaci iz Vinkovaca, nerazdvojni su prijatelji još iz vrtićkih dana i prije tri godine zajedno su ušli u posao proizvodnje PVC stupova za vinogradarstvo, voćarstvo, mlade voćke i povrće.

Osnovali su tvrtku PVC Troplex d.o.o. i od tvrtke koja je proizvodila sličan asortiman, ali je odustala od proizvodnje, otkupili su strojeve i krenuli u poduzetničke vode. Za sada, kažu, nisu požalili. Mustapić je zadužen za marketing i izvoz, a Crnaić za samu proizvodnju.
Ekološka vrijednost

Njihov poduzetnički pothvat ima i ekološke značajke, jer sirovinu, reciklirani PVC materijali koji ostaju u proizvodnji, za proizvodnju nabavljaju od tvornica za izradu PVC stolarije iz cijele Hrvatske. Ostaci iz proizvodnje PVC stolarije završili bi negdje na odlagalištima otpada, a Vicko i Ivan prerađuju ih u nove proizvode ostvarujući nove vrijednosti.

– Za partnerstvo smo se odlučili jer imamo odlične odnose i uzajamno povjerenje. Ušli smo, zapravo, u djelatnost o kojoj nismo ništa znali, ali s vremenom smo učili. Tvrtka PVC Troplex danas ima sedmero zaposlenih, prosječna plaća je 4000 kuna. Godišnje proizvedemo više od 100.000 stupova raznih dužina koji se koriste na razne načine. Cjelokupan proces proizvodnje, od samog ulaska sirovine do konačne izrade, odvija se u našim pogonima. Stupovi su neškodljivi za okoliš i same biljke, otporni su na vremenske nepogode i ne zahtijevaju dodatna ulaganja poput bojenja, zamjene novima zbog truleži i slično – kaže Ivan Crnaić, dodajući kako su prije osnivanja PVC Troplexa obojica završili fakultete i radili tri godine – Ivan u automobilskoj industriji, a Vicko u proizvodnji PVC i aluminijskih panela i vrata. Primarni motiv osnivanja tvrtke je samostalnost i stvaranje nove dodatne vrijednosti, pojašnjavaju mladi poduzetnici.

Nagrađuju rad

Od ukupne proizvodnje izvoze 20 posto u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sloveniju, a planiraju i proširenje izvoza u BiH i Sloveniju. Od novih zemalja zanimljiva su im tržišta Mađarske, Crne Gore i Kosova.

– I naši zaposlenici gledaju i prate što se događa izvan granica, a neki možda i planiraju odlazak, jer mediji kontinuirano prenose pozitivne priče iz Njemačke i Irske, ali ponosno možemo reći kako trenutačno imamo stalne radnike koji su s nama već dvije godine. Jedan nam je otvoreno rekao kako je planirao otići i potražiti posao negdje u Europi, ali je odustao i ostaje u Vinkovcima, u našem pogonu. Pokušavamo na razne načine nagraditi njihov kvalitetan odnos prema radu i koristimo materijalne i nematerijalne metode nagrađivanja. Kroz posao smo svi postali prijatelji te se nadamo kako ćemo uskoro kupiti novije strojeve kako bi se svima olakšao rad u pogonu – kaže Mustapić.

Kao mladi poduzetnik koji je i sam bio u dilemi – otići negdje i raditi za nekoga, ili ostati pa raditi za sebe – Mustapić kaže kako je teško nekome savjetovati da ostane, jer različiti su ljudi i različite sudbine i nitko ne odlazi zato što mu je ovdje dobro.
– Nitko tko mora otići iz svog doma nije sretan. Nadam se kako će se svi koji su otišli vratiti s novim znanjima i resursima koje će uložiti u kraj iz kojeg su otišli – kaže Vicko Mustapić.
Kao mladi poduzetnik ima ideja kako oživiti i poboljšati hrvatsko poduzetništvo koje vapi za reformama, a koje nikako da krenu, što bi, uvjeren je, smanjilo odlaske mladih i školovanih.

Ideje za boljitak

– Potaknuo bih poduzetništvo i poslovanje postojećim tvrtkama smanjivanjem brutoplaće. Držim kako bi svaki pojedinac trebao na račun primiti svoju brutoplaću i njome sam upravljati. Tako bi se kompletno tržište drugačije ponašalo. U obrazovanje bi trebalo uvesti poduzetništvo i financije kako bi svi stekli financijsku pismenost koja je temelj uspješne okoline. Osim toga, male tvrtke koje su tek počele raditi oslobodio bih plaćanja poreza na dobit i akontacija ako se dobit uloži u razvoj tvrtke i zaposlenika. Također bi svaki ured za gospodarstvo trebao obilaziti poduzetnike te im ponuditi pomoć u obliku informacija i povezivanja s drugim poduzetnicima. Male tvrtke nemaju dovoljno vremena za administraciju, praćenje zakonskih promjena i regulativa. Valja ustrojiti tijelo koje bi im bilo na raspolaganju za sva pitanja što bi im olakšalo svakodnevno poslovanje – savjetuje Mustapić.

Jeste li ikada zažalili što ste dio hrvatskog poduzetništva?

– Kao i u svakom poslu, postoje prednosti i nedostaci. Poduzetništvo nosi veliki niz izazova. Trudimo se raditi kvalitetno i ostvariti ono što obećamo kupcu. Naši klijenti cijene poštovanje rokova i fleksibilnost proizvodnje. Poduzetništvo u Hrvatskoj ima velike namete koji iz dana u dan rastu, što otežava poslovanje. No sretni smo što ipak vidimo napredak. Nadamo se širenju asortimana i tržišta te osuvremenjivanju strojeva i metoda proizvodnje. U teškim situacijama pomislimo treba li nam sve to i nije li jednostavnije raditi od 7 do 15 sati za fiksnu plaću. Ipak, trud i rad uvijek se isplate pa mislimo kako se odgovorno poduzetništvo isplati. Očekivali smo veću pozornost lokalne zajednice budući da se bavimo proizvodnjom, što je danas rijetkost. Ponosno možemo reći kako sami uspijevamo poslovati bez dugovanja i kako su nam zaposlenici i partneri na prvom mjestu – zaključuju mladi poduzetnici Vicko Mustapić i Ivan Crnaić.

Izvor: Glas Slavonije Foto: Glas Slavonije