fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prikupljaju recepte za stara jela i daju im suvremeni štih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji već petnaest godina djeluje Udruga kuhara i slastičara najistočnije županije koja je ujedno i članica Hrvatskog kuharskog saveza, koji je član svjetske kuharske organizacije WACS.

To znači da svaki član Udruge ima priliku sudjelovati na domaćim i svjetskim natjecanjima kuhara i slastičara. Tako je nedavno u Luxembourgu održan Svjetski kulinarski kup EXPOGAST na kojemu je sudjelovalo više od 3000 kuhara iz cijeloga svijeta, a među njima i hrvatska kulinarska reprezentacija s dvije članice Udruge KS-a VSŽ-a Marijom Bošnjak i Ana Marijom Stanković koja je osvojila u individualnoj kategoriji treće mjesto i brončanu medalju.

– Svjedoci smo da je gastroturizam postao unosan i sazrila je svijest kako su turizam i gastronomija usko povezani, odnosno jedno drugo nadopunjuju. Suvremeni gastroturizam iz dana u dan mora se nadopunjavati, jer je sve više kvalitetnih turističkih destinacija koje gastronomija mora pratiti. Opstaju samo one destinacije koje se prilagođavaju novim gastroturističkim zahtjevima s raznovrsnom ponudom, koje ulažu ne samo u interijer nego i u osoblje kroz edukaciju slanjem na seminare i radionice, školovanjem za određena zanimanja, sudjelovanjem na raznim kulinarskim natjecanjima, ali i učlanjenjem u strukovne udruge gdje se mnogo toga nauči i sudjeluje na natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu – kaže Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara i slastičara VSŽ-a. Dodaje kako sudjelovanje Marije Bošnjak i Ana Marije Stanković donosi korist ne samo njima, jer su proširile svoja znanja i vještine, nego i njihovim poslodavcima, jer imaju još iskusnijeg kuhara. Marija Bošnjak u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima imat će priliku svojim učenicima pokazati više i time ih zainteresirati da još više zavole kuharstvo, a Ana Marija Stanković u svom hotelu u kojem radi izborit će bolju poziciju, pojašnjava Gale.

Udruga kuhara kao najzahtjevniji događaj u minuloj godini izdvaja prezentaciju autohtonih i novoosmišljenih jela pripravljenih od namirnica koje proizvode članice županijskog Agroklastera, a jela su prezentirana predstavnicima hotelskih poduzeća i udruga Istre i sjevernog Jadrana.

– Kuhali smo im jela koja će se naći u novoj kuharici na kojoj naša udruga radi. Ispod sjenice Lovačke kuće u Starim Jankovcima za dobrodošlicu pripremili smo i poslužili hladna jela od mesa crnih svinja, razne namaze s dodatkom povrća i mirisnih trava od svinjske masti i čvaraka, paštetu i pogačice od čvaraka, salenjake, masne pogače, kiflice, suhomesnate slavonske delicije uz bećarsku i slavonsku satricu, kozje i kravlje pikantne sireve s dodacima, a sve to, naravno, uz domaće voćne rakije i likere. Dok su gosti kušali ove delicije, u kotlićima smo pred njima kuhali slavonski grah sa suhim mesom, gusji i vinski gulaš, a ispod peke gusku i odojka od crne svinje s povrćem. Uz ova jela, na buffet stolu poslužili smo šokački odrezak, punjeni lungić sa šljivama, šparoge omotane slaninom, tikvice s roštilja posipane domaćim ribanim sirom, a za desert savijače od sira, jabuka i višanja te orahnjače i makovnjače. Sva jela pripremljena su i servirana kako se to nekada radilo, o čemu svjedoče požutjeli recepti koje smo pronašli u ladicama kredenca starih baka, ali na suvremeni način i tako su slikana za novu kuharicu koja uskoro izlazi – kaže Jozo Gale.

Dodaje kako će uskoro osuvremenjena i od zaborava sačuvana autohtona jela iz nove kuharice predstaviti i čelnim ljudima Županije i grada Vinkovaca.

Miroslav Flego/Glas Slavonije