fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

PRIPREMA SE PROSVJED PROTIV MJERA: Za Zagreb se spremaju busevi iz cijele Hrvatske

Inicijativa ‘Prava i slobode’ najavljuje manifestaciju nazvanu Festival slobode, koja će se održati na glavnom zagrebačkom trgu 5. rujna, dva dana prije početka nastave u svim hrvatskim školama.

Kako se navodi u priopćenju Inicijative, Festival slobode održat će se u subotu, 5. rujna, u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, s početkom u 17 sati, javlja Index.

‘Festival je nastao kao odgovor na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, odnosno od trenutka pojave bolesti COVID-19, tijekom kojih smo svjedočili nametanju presedanskih mjera kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj festivala je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja’, navodi se u najavi Festivala slobode.

Festivalom se želi poručiti da inzistiramo na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Želimo naglasiti kako je naše zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini. Festival je zamišljen kao događaj na kojemu će o raznim aspektima korona krize govoriti nekoliko govornika dok je glazbeni domaćin poznati hrvatski glazbenik Tony Cetinski koji će nastupati u ulozi DJ-a. Od govornika sudjelovanje su potvrdili Anita Šupe i Suzana Peša Vučković u ime Inicijative ‘Prava i slobode’, prof. Ivan Pokupec, aktivist za ljudska prava i slobode, te Velimir Ponoš, kolumnist portala Logično. U pripremi su i gosti iznenađenja’, navodi se u priopćenju inicijative.

‘Također, u prijepodnevnim satima planiran je obilazak nekoliko Domova za starije i nemoćne osobe turističkim autobusom s glazbenom pratnjom kojom prilikom ćemo štićenike zamoliti da otvore svoje prozore i balkone kako bismo im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bismo ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja. Organizator Festivala je Inicijativa ‘Prava i slobode’ koja u svome djelovanju namjerava ukazivati na problematiku donošenja mjera kojima se suzbijaju ljudska prava i slobode, a koje mjere su bez jasnih i valjanih podloga u medicini, pravu, kao i općenitom postojanju ljudske vrste i ljudskog društva. Ciljevi Inicijative su primarno edukacija i informiranje zainteresirane javnosti o navedenoj problematici, kao i širenje spoznaje o tome da u ovim turbulentnim vremenima nitko od nas nije sam te da smo jedni drugima podrška’, stoji u najavi.

‘Festival će ujedno biti prilika i za upoznavanje javnosti s radom i planiranim aktivnostima ove Inicijative. Na Festival je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre, a informacije o prijevozu te kontakti koordinatora mogu se naći na FB stranici Festival slobode (festival.slobode.hrvatska) i uskoro na web stranici www.inicijativa.hr. Ovo je svečanost svih ljudi i svi su dobrodošli’, zaključuje se u najavi prosvjeda.

Najavljeni prosvjed danas je na press-konferenciji Stožera komentirao šef Stožera Davor Božinović.

Na upit o prosvjedu protiv mjera Stožera, Božinović je rekao da u demokraciji svatko može izraziti svoje mišljenje. ‘To je naša sudbina i način života. S druge strane, postoje građani koji zagovaraju strože mjere, a postoje i oni koji su protiv strogih mjera. Mi balansiramo od samog početka. U ovoj fazi sigurno neće biti totalnog lockdowna. Mjere će se pojedinačne donositi, živimo u demokratskom društvu i svatko ima pravo iskazati svoje mišljenje’, kaže Božinović, piše Index.