fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prirodnim sokom od jabuke u osvajanje arapskog tržišta

Veliki trgovački lanci su teško dostupni malim proizvođačima hrane zbog visokih ulaznih naknada.

Hrvatska se često isiče kao oaza zdrave hrane u Europi, no ta činjenica nije dovoljno monetizirana u obliku značajnije proizvodnje globalno prepoznatljive zdrave hrane. Vinkovačka tvrtka Frukti odlučila je ipak sa svojim prirodnim sokovima kapitalizirati ekološki kapacitet Slavonije i Hrvatske. Pokretač ove male tvrtke, koja je registrirana kao obrt, je Daniel Cirimotić koji je već 20 godina u biznisu kao vlasnik zlatarnice i trgovine.

“Imam puno iskustva u poslu, a proizvodnju prirodnih i zdravih sokova na bazi domaće jabuke sam vidio kao nešto što ima veliku perspektivu. Cilj mi je proširiti proizvodnju koja bi bila dostatna za proboj na izvozno tržište, ali bi i bila sredstvo za okupljanje domaćih proizvođača voća i povrća koji bi preko nas plasirali svoj urod”, kazao je Cirimotić. Sam Frukti je osnovan 2014., te se odmah krenulo s probnom proizvodnjom i 10-ak radnika. Kao raritet u hrvatskoj praksi oprmanja industrijskih pogona, koji se uglavnom baziraju na uvoznoj opremi, Frukti, s kapacitetom prerade od 150 l/h, su u potpunosti opremili domaći dobavljači.
“Naša tehnologije hladnog prešanja, bez konzervansa i ostale kemije, daje najzdravlji mogući proizvod. Za razliku od sličnih proizvođača, mi smo specifični po tome što imamo vrlo široku paletu sokova. Iako se svi u bazi imaju sok jabuke, u Fruktiju ih miješamo s aronijom, višnjom, kruškom, kupinom, ciklom i mrkvom. Uz to, imamo i, iako se radi o subjektvnoj procjeni temeljenoj na iskustvima naših kupaca, najbolji sok od aronije”, ističe Cirimotić. Za sada je u pogon uložio vlastititi kapital, a za daljnije investicije u proširenje pogona i povećanje kapaciteta bi mu trebalo oko dva milijuna kuna.

“Javljali smo se dva puta na natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta, ali smo oba puta bili diskvalificirani zbog nepotpune dokumentacije. Vjerujem da se više takve pogreške neće događati i da ćemo dobiti i potporu države za razvoj našeg biznisa”, pojašnjava vinkovački poduzetnik. Najveći problem Frukti ima s prodajnim kanalom jer su im police velikih trgovačkih lanaca te HORECA kanal uglavnom zatvoreni.

“Prodajni lanci imaju velike ulazne naknade te dodatne bonuse za svaku etiketu. Imamo široku lepezu proizvoda i to je za naš mali biznis preskupo. S druge strane, hoteli, restorani i većina kafića ima ugovore s velikim proizvođačima koji im za monopolsku poziciju daju značajne bonuse, a čemu mi ne možemo konkurirati. Zbog toga glavni prodajni kanal vidim u izvozu. Počeli smo pregovore s distributerima u Ujedinjem Arapskim Emiratima i Australiji gdje postoji interes za naše kvalitetne sokove, a standard ime je veći pa mogu platiti veću cijenu za kvalitetu”, kaže Cirimotić. Standardna cijena za Fruktijeve sokove je 15 kuna po litri, a što je nešto više od standarne cijene industrijskih sokova.

Izvor: www.poslovni.hr