fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Priznanje Paškoj sirani: Dalmatinac na popisu 100 najboljih sireva svijeta

Priznanje Paškoj sirani: Dalmatinac na popisu 100 najboljih sireva svijeta

Sir Paške sirane Dalmatinac uvršten je u popis 50 najboljih sireva na svijetu prema mišljenju uglednog američkog časopisa Culture Cheese Magazine. Dalmatinac je miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Najnagrađivaniji je sir Paške sirane koji je osvojio mnogobrojna priznanja u Hrvatskoj i u svijetu, od kojih su najznačajnije medalje s World Cheese Awardsa. Ovo je veliko priznanje za Pašku siranu koja je najstarija sirana na otoku Pagu i ove godine slavi 70. jubilej. Nastala je kao mala poljoprivredna zadruga 1946. godine i u onim teškim vremenima okupila poljoprivredne zadruge iz Povljane, Kolana i Novalje. Kroz povijest je prolazila kroz razne organizacijske oblike sve do 1992. kad postaje dioničko društvo. Od prvih godina do danas sirana je važan pokretač gospodarskog života na otoku Pagu.

Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je otvoren novi najsuvremeniji pogon financiran sredstvima iz pretpristupnih fondova EU. Paška sirana bila je među prvim tvrtkama koje su iskoristile novac iz fondova, a novi pogon je iako osuvremenjen i napravljen u skladu s europskim propisima zadržao tradicionalnu izradu sira. Iako posjeduje vrhunsku tehnologiju, među kojom je i investicija od 600.000 eura za biološki pročišćivač voda koji je apsolutno u skladu s visokim ekološkim standardima EU-a, Paška sirana se nije odrekla tradicionalnih načina. U njenoj zrioni daske su isključivo od drva kao prirodnog materijala.

Osim Paškog sira koji je njezin krovni brend, proizvodi još devet vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka. Mlijeko za proizvodnju sireva dobiva od svog stada koje broji oko 3.000 ovaca i najveće je skupno stado na otoku Pagu, ali Paška sirana od tog stada dobiva samo 15 posto potrebnog mlijeka. Ostalo mlijeko otkupljuje od svojih stotinjak kooperanata s otoka Paga.

Izvor: www.novilist.hr