fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Proizvođači iz županjske Posavine: Brendirajmo slatku lubenicu iz Soljana!

Iako se do prije 20-ak godina na prostorima Soljana, sela u županjskoj Posavini, lubenica nikad nije sijala ova kultura na putu je da uskoro postane svojevrsni brend.

Razlog tome činjenica je da se radi o ukusnom i slatkom proizvodu koji je proteklih godina postao sastavni dio polica brojnih trgovačkih lanaca u cijeloj Hrvatskoj. Danas je na poljima oko Soljana pod lubenicama zasijano preko 40 hektara plodne zemlje.

– S lubenicama smo se počeli baviti nakon Domovinskog rata i pokazalo se kako se radi o kulturi kojoj odgovara ovo naše podneblje i naša zemlja. Bilježimo dobre prinose i rezultate, ali je i dalje prisutno puno problema koje ne možemo sami riješiti. Vrlo često nam se čini da smo prepušteni sami sebi – kaže Stjepan Čurdo predsjednik Udruge Plod iz Soljana koja okuplja tamošnje proizvođače lubenica.

Tvrdi kako im je najveći problem navodnjavanje koje je nužno ako se žele ostvarivati bolji rezultati. Naime, lubenica kao kultura zahtjeva puno sunca, ali i vlage pri čemu je najbolji sustav kap po kap. Kako je izostajalo ulaganje u navodnjavanje proizvođači su se sami snalazili pa su kopali bunare o svome trošku. Normalno, pri tome su plaćali i sve propisane naknade piše  Lokalni.hr

Izvor: Lokalni.hr