fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Projektom Camino Krk planiraju privući hodočasnike iz cijelog svijeta i značajno produžiti turističku sezonu

Turistička zajednica Grada Krka poziva hotele, kampove i ostale ugostiteljske objekte namijenjene smještaju, zatim pružatelje usluga smještaja u domaćinstvima ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te turističke agencije i ugostiteljske objekte da se uključe u projekt Camino Krk te tako pridonesu promoviranju svoje turističke ponude i van ljetne sezone.

Naime, na inicijativu Turističke zajednice Grada Krka i Bratovštine sv. Jakova, krajem 2019. godine, kao hrvatski doprinos europskoj mreži hodočasničkih putova sv. Jakova, krenulo je obilježavanje krčke Camino rute. Podsjetimo, Camino de Santiago iliti Put sv. Jakova hodočasnička je ruta duga oko osamsto kilometara koju godišnje propješači više od 300 tisuća hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je naslov Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993. godine, španjolski i francuski dio rute za glavni grad Galicije – Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine.

Mreža putova sv. Jakova što vode u jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara koji baštini relikvije sv. Jakova apostola prostire se diljem Europe, a označena je stiliziranom školjkom – jakovskom kapicom, kao svečevim atributom. No, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja koja sve donedavno nije imala označenu rutu putova koji vode prema Santiagu. A malo je reći kako se upravo Krk, na kojem je obilježena prva u nizu hrvatskih Camino ruta, pokazao kao idealan izbor. Krčka Camino ruta, duga oko 150 kilometara, tako vijuga kroz impresivan pejzaž kojeg krase brojne crkve, samostani i kašteli, s time da se njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić, sasvim primjereno, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu.

S obzirom na sve spomenuto, Camino Krk možemo označiti kao novi turistički proizvod koji ima potencijal postati dodatnim motivom dolaska gostiju na otok u periodu pred i posezone, pružajući, pritom, jedinstvenu priliku za upoznavanje otočnih mjesta i njihove bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine. O iznimnoj popularnosti Camino rute uopće, govori i podatak kako se mjesečno, putem Google pretraživača, taj termin pretraži čak 2,5 milijuna puta. Također, tijekom prošle godine zabilježen je značajan interes javnosti za krčku Camino rutu, i to ne samo domaćih gostiju, već i onih s područja Slovenije, Italije i Austrije.

Stoga, pozivaju iz turističke zajednice, postanite dijelom projekta Camino Krk i iskoristite dodatne mogućnosti besplatne promocije! Dodajmo tome kako će se ugostiteljski objekti promovirati putem internetske stranice projekta, kao i kanala digitalnog marketinga otočnih turističkih zajednica i Bratovštine sv. Jakova. Za sve dionike projekta u dogledno će se vrijeme organizirati besplatna edukacija na temu: Kako iskoristiti Camino Krk za privlačenje gostiju tijekom čitave godine?.

Poziv je namijenjen svim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima namijenjenim smještaju, pružateljima usluga smještaja u domaćinstvima ili na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te turističkim agencijama i ugostiteljskim objektima na području turističkih zajednica Grada Krka, Općine Malinska-Dubašnica, Općine Omišalj, Općine Punat, Općine Vrbnik, Općine Baška i Općine Dobrinj.

Detaljnije informacije nalaze se na službenim stranicama Grada Krka. (Grad Krk, V.H.)