fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pronađena najveća biljka na Zemlji: Pokriva područje veće od glavnog grada SAD-a

Duž australske obale otkrivena biljka koje se prostire na čak 180 kilometara. Riječ je o vrsti morske trave koja se od sada smatra najvećom biljkom na Zemlji.

Novo znanstveno otkriće ovih je dana uistinu iznenadilo ljubitelje biljaka. Naime, duž australske obale pronađena je biljka koja je postala najveća biljka na Zemlji. Morska trava proteže se preko 180 kilometara i veća je od Washington DC-ja kao i triput veća od njujorškog Manhattana. Posidonia australis kako joj je naziv nalazi se u zaljevu Shark Bay i smatra se da je stara najmanje 4500 godina. Smatra se da je do 2010. godine livada od ove morske trave imala 200 četvornih kilometara, no od tada su ciklone i toplinski valovi uništili jedan njezin dio.

Doktorandica Jane Edgeloe, glavna autorica rada u kojem je ovih dana objavljeno otkriće, uzorkovala je izdanke morske trave s druge strane zaljeva kako bi zaključila genetski otisak biljke. “Odgovor nas je oduševio bio je samo jedan! To je to, samo se jedna biljka proširila na 180 kilometara u zaljevu Shark Bay, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji”, izjavila je za strane medije Jane Edgeloe. “Shark Bay je prilično jedinstveno okruženje koje je uglavnom neometano i takvo je ostalo neko vrijeme, što je dovelo do njegovog uvrštenja na popis svjetske baštine. Uvelike je zaštićena od oceana što biljci pruža prilično mirno okruženje za nastavak rasta”, dodala j koautorica dr. Elizabeth Sinclair. Iako je novootkrivena livada P. australis preživjela ekstremne vremenske prilike posljednjih godina i počela se oporavljati, no postoji zabrinutost da bi mogla propasti kako globalne temperature nastavljaju rasti.

Izvor: Green.hr