fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Publike uvijek ima ako joj imate nešto kvalitetno ponuditi’

Zagrebačko Kino Europa u ponedjeljak je dobilo najprestižniju nagradu koju neko europsko kino može dobiti. Europska mreža Europa Cinemas nagradila je Kino Europa za najbolji program u 2016. godini.

Koje je europsko kino imalo najbolji program u ovoj godini?

Kino u Varšavskoj ulici nagrađeno je u konkurenciji 1078 kina iz 644 grada i 41 zemlje koja su učlanjena u taj lanac. Nagrada je objavljena upravo u tjednu kada počinje Zagreb film Festival, projekt iz kojeg je 2008. današnje Kino Europa i poniklo. U povodu toga razgovaramo s producentom ZFF-a i voditeljem Kina Europa Borisom T. Matićem.

Možete li čitateljima objasniti što je Europa Cinemas i za što ste točno nagrađeni?

– Ja bih rekao da smo osvojili svojevrsnog kino Oscara. Europa Cinemas je osnovana 1992. godine uz financijsku podršku Programa Media – potprograma Kreativna Europa i francuskog CNC-a. To je mreža kina posvećena promoviranju europskog filma. Cilj mreže je pružanje operativne i financijske podrške kinima koja se obvezuju prikazati značajan broj europskih filmova nastalih izvan matične zemlje te u svoju ponudu uključiti događaje i aktivnosti namijenjene mladima. Mi smo dobili nagradu za najbolji kinoprogram za 2016. godinu. Nagrada za najbolji program najviše je priznanje koje jedno kino može dobiti na europskoj razini.

Je li točno da je listopad bio rekordni mjesec po gledanosti u povijesti kina? Može li se to pripisati filmu “Gazda”?

– Točno je tako. Imali smo rekordnih 15.000 gledatelja. Taj se rezultat djelomično može pripisati i filmu “Gazda”, ali i svi ostali naši programi su bili prepuni. Izdvojio bih tradicionalni Tjedan češkog filma te naš program Kinolektira, u kojem smo posljednje subote u mjesecu vrtjeli film “Dr. Strangelove”. To je kultni klasik, kojeg se besplatno može naći na raznim platformama, pa čak i na YouTubeu, no ipak se tražila karta više, a publiku su činili mladi ljudi koji su umjesto gledanja takvog filma kod kuće na kompjuteru ipak izabrali ugođaj kina.

Slučaj “Gazde” čini mi se simptomatičnim za razumijevanje nezavisnih kina i čemu služe. Riječ je o dokumentarcu na važnu društvenu temu koji su multipleksi odbili prikazivati, ali je u nezavisnoj mreži našao puno publike?

– “Gazda” je do sada u neovisnoj kinomreži prikupio više od 10.000 gledatelja, od čega gotovo polovicu samo u Kinu Europa. Velik broj gledatelja u Mreži neovisnih kina imao je i film “Zvizdan”: od njegovih 45.000 gledatelja, oko polovice je film pogledalo u neovisnim kinima. To je dokaz da publike ima ako joj imate nešto kvalitetno ponuditi.

Problem kina poput vašeg je što moraju uskladiti repertoar i brojne festivale. To nikad nije sretno. Kako to funkcionira?

– Tijekom godine u našem kinu ugostimo više od 20 festivala, revija i drugih događanja. To jest mali problem za održavanje redovitog kinorepertoara jer se često dogodi da prikazivanje novog filma koje je tek počelo moramo prekinuti za trajanja neke manifestacije. No, tijekom ovih osam godina otkako upravljamo kinom, uspjeli smo pronaći način da te manifestacije ne ugrožavaju normalnu kinodistribuciju. Postoje i određeni prazni periodi kada je festivala i drugih događanja manje, pa onda planiramo svoje djelatnosti u skladu s tim.

Biste li željeli da je u distributerskoj ponudi art-filma više naslova?

– Kada smo započinjali našu avanturu s festivalom, a kasnije i kinom, takvih naslova nije bilo previše u ponudi, između ostalog i zbog činjenice da se nisu imali gdje prikazivati. Zbog toga smo na početku našeg djelovanja u Kinu Europa bili prisiljeni i mi sami postati distributeri te otkupljivati određeni broj art-filmova. Sada bih rekao da je ponuda i više nego dostatna.

Što Kino Europa priprema do kraja godine?

– Sada je prioritet ZFF, a onda se vraćamo svojim programima. Imat ćemo još dvije izvedbe naše Fil(m)harmonije, u sklopu koje ćemo gledati dva filma Charlieja Chaplina uz pratnju Zagrebačke filharmonije. U okviru Kinolektire prikazivat ćemo “Čarobnjaka iz Oza”, a na Badnjak ćemo svojim gledateljima besplatno pokloniti film “Divan život”.

Izvor: Jutarnji List