fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Pustolovni je turizam turistički adut Baranje

Pustolovni turizam sve više pozicionira kao jedan od ključnih hrvatskih turističkih proizvoda jer produžuje turističku sezonu, ali i raste prema gotovo nevjerojatnoj stopi od 65 posto godišnje.

Laura Popovac, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK-u, ističe kako Hrvatska svojim prirodnim resursima pruža mogućnost za različite vrste aktivnosti koje ulaze u domenu pustolovnih, poput penjanja, trekinga, biciklizma, planinarenja, jahanja, vožnje kajakom i kanuom morem i rijekama, raftinga, ronjenja, obilaska špilja…

Na toj pustolovnoj karti Hrvatske sve se bolje pozicionira i Baranja, posebice općina Bilje, u čijem je sastavu Kopački rit.

U odnosu na 2014. u Baranji je prošle godine povećan broj dolazaka i noćenja gostiju za 20 posto, a najveći broj njih smještaj je pronašao upravo u općini Bilje, u kojoj je osim hotela “Lug” moguće odsjesti u jednome od šest apartmanskih objekata, desetak seoskih domaćinstava, šest objekata u kojima je moguće iznajmiti sobu, a tu je i Kamp odmorište Family u Kopačevu.

Takvi pozitivni trendovi ne čude uz ponudu aktivnog i pustolovnog turizma u kojemu uživaju i odrasli i djeca. Jedna od najbrojnijih skupina koje posjećuju Baranju su cikloturisti. Biciklizam je već odavno u aktivnoj turističkoj ponudi turistima koji posjete Baranju, a mnogi zaljubljenici u vožnju biciklom dolaze i uživaju u ljepotama baranjskog krajolika. Ponuda se usmjerava k razvoju cikloturizma, što znači da većina iznajmljivača u općini ima prilagođen smještaj s bike&bed ponudom (smještaj i popravak bicikala, prostor za sušenje odjeće i putne opreme, dostupne informacije o vremenu, lokacijama te biciklističkim stazama te mogućnost iznajmljivanja bicikala).

Na rukavcu Stare Drave u Bilju, samo pet kilometara od Osijeka, okruženom šumom djeluje Konjički klub Capistro koji nudi rekreativno jahanje. Veslački klub Biljsko jezero posjetiteljima nudi veslanje jezerom te plovidbe kanuima i kajacima, a jedna od brojnih mogućnosti za aktivni odmor je povratak prirodi kroz ribolov. Naročito dobri uvjeti za taj oblik sportske rekreacije postoje na Biljskom jezeru – Stara Drava, u mjestu Tikveš, Zlatnoj Gredi, u Podunavlju koji omogućuju ribičima vrhunske doživljaje i užitke. Također, nedavno je otvoren i Adrenalinski park u Zlatnoj Gredi, koji je prvi i za sada jedini adrenalinski turistički sadržaj istoka Hrvatske. Osim adrenalinskog parka tu je i gastronomska ponuda (restoran), smještajni kapaciteti, kanui, pješačke staze, najam bicikala, jahanje, škole u prirodi, izletište… Sam adrenalinski park sastoji se od miniparka za najmlađe, niže razine velikog adrenalinskog parka na tri metra visine i visoke, osammetarske razine te umjetne stijene za penjanje.

Eduard SOUDIL

Izvor: www.glas-slavonije.hr