fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Volontiranje je za mlade ljude dobar put do posla

Nedavno je u Osijeku obilježen Međunarodni dan mladih, u povodu čega je PRONI Centar Regionalni infocentar za mlade Osijek organizirao susret predstavnika medija, organizacija, udruga mladih i za mlade te Grada Osijeka. Bio je to zanimljiv susret na kojem su sudionici predstavili projekte i aktivnosti vezane uz mlade te istaknuli potrebu veće međusobne suradnje.

Poveznica većine izlaganja bila je da je najveći problem mladih nezaposlenost. Također, istaknuto je kako je volontiranje iznimno važno za mlade. Naime, upravo je volontiranje dobar put do nalaženja posla, a dobar je primjer za to Dea Kričkić, nekad volonterka, a danas zaposlenica udruge Dokkica. “Mladi nisu dovoljno aktivni, trebaju volontirati i baviti se drugim aktivnostima da bi poboljšali svoje kompetencije”, kaže Kričkić.

Potvrđuje to i Zdenka Radić, voditeljica Informativnog centra za mlade, dodajući kako, osim promoviranja volonterskog rada, PRONI Centar Regionalni infocentar za mlade Osijek organizira niz aktivnosti o kojima se malo ili gotovo ništa ne zna.

– Naša je glavna aktivnost informiranje, savjetovanje i davanje podrške mladima. S obzirom na to da smo regionalni centar, radimo u cijeloj regiji, obilazimo manja mjesta i sela gdje nema gotovo nikakvih aktivnosti za mlade – kaže Zdenka Radić.

Trenutačno u našem infocentru radi jedan volonter, a voditeljica Radić ističe kako su poslodavci u inozemstvu prepoznali važnost volonterskog rada pa daju prednost kandidatima koji u svom životopisu imaju volonterski rad. No, kod nas to još nije dovoljno prepoznato.

Da interes mladih za volonterski rad postoji i u Osijeku, potvrđuje Jelena Kamenko, voditeljica programa Razvoj volonterstva u Volonterskom centru Osijek. “Na našoj se Burzi volontera trenutačno nalazi 3000 zainteresiranih osoba, od kojih je više od 60 posto mladih u dobi do 30 godina. Oni su ujedno najaktivniji u raznim područjima u zajednici. Upućujemo ih svakodnevno na volontiranje u različite ustanove i institucije, ali i na događanja kao što su Pannonian Challenge, Slama i mnoge druge”, kaže Kamenko.

Jedan od njihovih projekata namijenjen je visokoobrazovanim dugo nezaposlenim mladim ljudima, kojima daju potvrdu o volonterskom radu. Ona je korisna, jer je neki poslodavci vrednuju prilikom zapošljavanja. Također, potiču inkluzivno volontiranje, vezano uz osobe s invaliditetom i osobe s teškoćama u razvoju. Jedan od programa je i pomoć u učenju, gdje učenicima pomažu volonteri, studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, a moguće je i volontiranje s tražiteljima azila.

Vesna LATINOVIĆ