fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Protiv raka bez noža

U Svetu Nedelju stigao je prvi Edge sustav u jugoističnoj Europi. Sustav je baziran na najnovijoj fotonskoj tehnologiji kojom se bez noža, krvi i invazivnih zahvata operiraju tumori u cijelom tijelu i liječi rak.

Nova hrvatska klinika Radiochirurgia Zagreb u siječnju će početi s pružanjem radiokirurških tretmana za liječenje širokog raspona tumora. Sustav vrlo precizno određuje poziciju tumora i potom ga visokom količinom energije, odnosno zraka uništava. Nakon operacije nema boravka u bolnici, čime se troškovi liječenja za zdravstveni sustav smanjuju.

Najbolji u fotonskom svijetu

– Odabrali smo Edge sustav jer nudi najsuvremeniju tehnologiju u kombinaciji s fleksibilnošću za liječenje velikog broja pacijenata – izjavio je prof. dr Dragan Schwarz, ravnatelj klinike Radiochirurgia Zagreb. Riječ je o privatnoj investiciji u koju je plasirano oko 10 milijuna eura, koliko stoji sam sustav Edge, a financijski je projekt podržao i HBOR. U Varian Medical Systemsu, tvrtki koja je razvila sustav, očekuju da će ovo postati regionalni projekt jer se najbliži Edge do sada nalazio u Milanu. Većina zdravstvenih osiguranja u svijetu ima sporazume s kliničkim centrima koji posjeduju napredne sustave za liječenje raka pa liječnički tim predvođen dr. sc. Schwarzom pozivaju i HZZO na suradnju, ali i liječnike jer se nadaju da će projekt unaprijediti proces ranog otkrivanja karcinoma te da će napraviti važan korak prema uspješnijem liječenju karcinoma pacijenata u regiji. – Ovo je najbolji aparat u svijetu i najmodernija tehnologija koju danas imamo u fotonskom svijetu – istaknuo je Jean Luc Devleeschauwer, regionalni direktor Variana, koji vjeruje da će klinika postati regionalni centar. Naime, Edge ima veliki kapacitet i može tretirati velik broj indikacija pa može liječiti veći broj pacijenata.

Baza podataka cijelog svijeta

Razvija se i najveća baza podataka u svijetu koja bi evidencijom 90 milijuna tretmana godišnje, koliko ih se obavi na Varianovim uređajima, omogućila da liječnik iz zagrebačke klinike ima pristup iskustvimas pacijentima sa sličnom indikacijom. Baza će nuditi statistiku o uspješnosti liječenja i metodama, što će olakšati odluku o načinu liječenja. Cilj je umjesto smrtonosnom, zloćudne tumore pretvoriti u kroničnu bolest s kojom se može dugo živjeti.

Izvor: Večernji List; Foto: Net.hr