Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Razvojna agencija ŠKŽ omogućila nezaposlenima da izuče za bravare, kuhare, zidare i zavarivače te da se odmah zaposle

U sklopu projekta Razvojne agencije Šibensko-kninske županije “Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije – faza III” u Kninu i Šibeniku su održani prilagođeni programi osposobljavanja za deficitarna zanimanja nezaposlenih osoba, pripadnika ranjivih skupina s područja Šibensko-kninske županije.

Programi osposobljavanja nezaposlenih održani su za zanimanja kuhar, konobar, bravar, zavarivač, zidar i internet marketing, koji uz ostale projektne aktivnosti doprinose jednom od glavnih ciljeva projekta, a to je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina u Šibensko- kninskoj županiji kroz razvoj inovativnih lokalnih inicijativa usklađenih lokalnim potrebama i strateškim prioritetima. Polaznici su pokazali veliki interes, a edukacije su vodili stručnjaci s Instituta za razvoj poduzetništva i obrtništva iz Zagreba. Nakon završetka teoretskog dijela edukacije polaznici su nastavili s edukacijom kroz praktični rad kod poslodavaca koji djeluju na području Šibensko-kninske županije te su tako imali priliku direktno primijeniti znanje dobiveno na teoretskom dijelu.

Jedan od polaznika je i 41-godišnji Živko Vukelja iz Knina koji je završio osposobljavanje za zanimanje zidar. Nakon predavanja koja su trajala dva tjedna, odradio je 100 sati prakse u tvrtki “Igana” u Kninu. ​Kaže kako mu je program puno pomogao, bio je nezaposlen, a inače je po zanimanju armirač te se nada da će u toj firmi i raditi. Prezadovoljan je radom i odrađenim osposobljavanjem. Programom se usavršio za zidara i, kaže, nosi samo pozitivna iskustva.
Program osposobljavanja za zavarivača završio je Kristijan Tomić koji je praksu odradio u tvrtki “SMB metal”, smještenoj u Ražinama.

HOBI POSTAJE POSAO

Tomić kaže da je jako zadovoljan programom osposobljavanja, pogotovo zato što je uključivao i praksu te je stekao teorijska i praktična znanja potrebna za ovo zanimanje. Svako dodatno obrazovanje i osposobljavanje u današnje vrijeme je dobro došlo tako da preporučuje svakome tko ne može pronaći posao da iskoristi mogućnosti programa osposobljavanja.

Nezaposlena učiteljica razredne nastave Olivera Vapska, inače iz Makedonije, pohađala je osposobljavanje za zanimanje internet marketing. Obavijest o edukaciji za ranjive skupine je pročitala na ŠibenikIN portalu i odlučila se prijaviti. To joj je idealna prilika da se okuša u svom kreativnom radu koji joj je dosad bio samo hobi i da ga pretvori u posao.

– Ova edukacija me je dodatno motivirala i dala potrebno predznanje, ali i poticaj da svoj hobi pretvorim u posao. Teoretski dio edukacije trajao je dva tjedna, a zadnjeg dana morali smo prezentirati svoj proizvod, strategiju, poslovni plan, viziju i misiju te ciljeve – kaže polaznica programa Olivera Vapska.

Inače, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi treću fazu projekta “Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije” u partnerstvu sa Srednjom školom Lovre Montija iz Knina, Uredom HGK za područja posebne državne skrbi Knin, Šibensko-kninskom županijom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Šibenik.

Ciljevi projekta su omogućiti učinkovitu provedbu Strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije 2014.-2020. te osigurati održivo funkcioniranje partnerskog vijeća za tržište rada, čime će se doprinijeti razvoju ciljane skupine i najugroženijih članova društva. Projekt je vrijedan gotovo 2 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, dok je 15 posto osigurano iz sredstava državnog proračuna RH.

Izvor: Poslovni.hr