fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Redovni studenti besplatno vlakom do fakulteta po cijeloj Hrvatskoj

Studenti će morati donijeti presliku osobne iskaznice kao dokaz mjesta prebivališta i potvrdu s fakulteta o statusu studenta.

Redovni studenti s prebivalištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji moći će se besplatno voziti vlakom do svih odredišta u Republici Hrvatskoj u kojima studiraju, kao i oni koji studiraju unutar županije, a koriste željeznički prijevoz.

Ugovor o integriranom prijevozu putnika na području Splitsko-dalmatinske županije i sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata potpisali su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Početak od 1. listopada

– Razlog potpisivanja ugovora o besplatnom prijevozu studenata koji mogu koristiti svi redovni studenti s područja Splitsko-dalmatinske županije, koji studiraju bilo gdje u Hrvatskoj, kao i oni studenti koji studiraju unutar županije, a koriste željeznički prijevoz, vrlo je jednostavan. Prije svega svi se moramo potruditi i napraviti određene pomake kako bismo revitalizirali željeznički prijevoz, čime bismo i gužve do kojih dolazi na našim prometnicama dodatno smanjili. S druge strane, želimo da se studenti osim odlaska u mjesto studiranja i vraćaju u svoju županiju – poručio je Boban. Naglasio je kako žele nastaviti suradnju s Hrvatskim željeznicama i u nekim drugim aktivnostima.

Studenti će mogućnost besplatnog prijevoza ostvariti tako što će nakon javnog poziva koji će oglasiti Županija donijeti preslik osobne iskaznice kao dokaz mjesta prebivališta i potvrdu s fakulteta o statusu studenta. Potom dobivaju pametnu karticu Hrvatskih željeznica koja vrijedi pet godina.

Ova mjera kreće već od 01. listopada, a prvih mjesec dana provodit će se temeljem “iksice” dok se ne dovrši program i izrada pametnih kartica. Od 01. studenog program putovanja provodit će se pomoću kartica. – Nadam se da ćemo tako potaknuti studente da koriste Hrvatske željeznice gdje god studirali u Hrvatskoj – kazao je župan Boban. Govorio je i o kontinuiranoj pomoći Županije obiteljima koje imaju djecu od dječjeg vrtića do studija.

Demografske mjere

Besplatno putovanje vlakom za studente, kao i besplatne knjige za sve osnovnoškolce, stipendije studentima iz obitelji s četvero i više djece te studentima iz obitelji poginulih branitelja demografske su mjere koje Županija provodi u svrhu opstanka i mogućeg povratka obitelji na ova područja.

Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz istaknuo je kako je Splitsko-dalmatinska županija prva u državi odlučila pomoći studentima sa svojeg područja besplatnim prijevozom na području cijele Hrvatske, kako bi mogli kvalitetnije i češće putovati.

Izvor: Lokalni.hr