fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Rene Redzepi je lansirao aplikaciju koja će vas naučiti brati divlje bilje gdje god se nalazili

Chef Nome Rene Redzepi želi da svi počnemo učiti korisititi prirodu umjesto supermarketa. Foraging nije samo trend za napredne chefove, stvar je u održivosti, a da bi osigurali održivost moramo učiti o prirodnim resursima i mijenjati ponašanja.tako bi se nekako mogla sažeti poruka Redzepijeve najave na World’s 50 Best Talks u Barceloni, San Pellegrinovom u panelu chefova najboljih restorana na svijetu kojim se obilježava 15. obljetnica ovog utjecajnog izbora.

U Barceloni su se uz Redzepija među ostalima okupili Massimo Bottura, Joan Roca, Ferran Adria i Daniel Humm, chef Eleven Madison Parka, ove godine proglašenog najboljim restoranom na svijetu. Redzepi je u Barceloni najavio svoju novu aplikaciju Vild Mad (divlja hrana na danskom), kojom želi promovirati foraging, sakupljanje hrane u divljini.

“Osnovna znanja o prirodi, flori i fauni, uzorcima u krajoliku i ritmovima sezona jednako su važna kao matematika, čitanje i pisanje. Posebno danas kad ljudi misle da čokoladno mlijeko dolazi od smeđih krava”, rekao je Redzepi.

Zajedno sa svojom neprofitnom udrugom MAD, Redzepi već četiri godine razvija ovu aplikaciju kao “alat za dekodiranje krajolika i njegova kulinarskog potencijala”. Aplikacija vodi korisnike kroz šume i gradove, pokazujući što je u okolini jestivo i “pozivajući svakoga da dodirne, pomiriše, okusi, ubere i kuha.” Nomin chef smatra da je kroz sakupljanje hrane u divljini najvažnije podučavati djecu. On je već razvio kurikulum o foragingu za danske osmoškolce i osmislio radionice za rangere u nacionalnim parkovima. “Zamislite kada bi naša djeca šetajući parkom mogla ubrati što žele jesti, kao što mogu odabrati cornflakes ili bombone u supermarketu”, rekao je Redzepi u Barceloni. Želite li među prvima sudjelovati u ostvarivanju vizije slavnog chefa, aplikacija je besplatna i dostupna u App Storeu i na Google Playu na danskom i engleskom.

Izvor: Plavakamenica.hr