fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Rutom kroz tri zaštićena područja središnjeg Dunava, osječki biciklisti podsjećaju na davno zaboravljeni način života

Osječki biciklistički klub Weekend Warriors, koji se bavi ekstremnim brdskim biciklizmom te  organizacijom sportskih i humanitarnih događaja, po prvi put sudjeluje na razvijanju europskog projekta u suradnji s Austrijskom udrugom DANUBEPARKS koja radi na mreži zaštićenih područja uz Dunav.

Projekt ‘’Returning to the last Danube“ obuhvaća tri zaštićena područja središnjeg Dunava koji se rasprostire na teritoriju Hrvatske, Mađarske i Srbije i obuhvaća Park prirode Kopački rit, Nacionalni park Duna-Dráva i Prirodni rezervat Gornje Podunavlje.

Cilj projekta je osmisliti ekološki prihvatljiv turistički proizvod za promicanje turizma u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji na ranije spomenutim područjima te podići svijest o važnosti očuvanja istih.

Proizvod se sastoji od trodnevne biciklističke ture koja uključuje obilazak tri zaštićena područja i prikazuje sadašnji način života na tim područjima. Vrlo važno je spomenuti da se u navedenim područjima jasno može vidjeti očuvanje starijeg, manje užurbanog načina života, a upravo ovakve turističke aktivnosti pridonose podizanju svijesti o važnosti sporijeg načina života i življenja u skladu s prirodom.

Osim lošeg utjecaja na prirodu, današnji užurbani i urbani život ostavlja i loš utjecaj na čovjeka jer predstavlja veliki izvor stresa. Projekt ‘’Returning to the last Danube“  nastoji približiti prirodu čovjeku te osvijestiti važnost oživljavanja zaboravljenog načina života kroz koji se ljudi lakše mogu približiti sebi samima i živjeti kvalitetan, održiv život.

Upravo se bicikl ističe kao najbolja opcija za promociju turističkih aktivnosti jer se vožnjom bicikla kontinuirano povezuje s okolinom pri čemu se ne zagađuje okoliš i ne ometa priroda. Uz to, bicikl je istovremeno brzo i sporo prijevozno sredstvo jer se s njim može puno toga vidjeti u kratkom roku, a sve to dovoljno sporo da se dožive prizori prekrasne okoline i svega što ona pruža.

U srijedu, 9. ožujka, članovi Biciklističkog kluba Weekend Warriors su s timom sastavljenom od članova, snimatelja i turističkog vodiča krenuli na trodnevnu turu kako bi odradili testnu fazu projekta.

Prvi dan obilježio je posjet Kopačkom ritu, baranjskim restoranima, Titovom dvorcu u Tikvešu, zatim avantura vožnje kanua u Eko centru Zlatnoj gredi te kako i pristaje završetku dana, kušanje vina u vinskim podrumima Zmajevca nakon čega je slijedio odmor u hotelu Lug.

Drugi dan biciklističke ture svoj put započinje u Mađarskoj vožnjom kroz Nacionalni park Dunav-Drava koja se nastavlja kroz zeleni grad Boja sve do dvorca Kiskastély. Tura svoj put nastavlja s druge strane Dunava, posjećujući dvorac Karapancsai i Major nakon čega se tim zaputio ka Somboru u Etno restoran Fijaker, poznat po tradicionalnoj srpskoj kuhinji.

Treći i zadnji dan turističke avanture obilježio je posjet Eko centru Karapandža gdje se kajakom veslalo kroz Bajski kanal nakon čega se uputili ka vikend naselju Daražki fok. Vožnjom kroz rezervat Gornje Podunavlje, kušali su se riblji specijaliteti u poznatoj čardi što biciklistički tim potom vodi preko marine Apatin sve do erdutskih vinograda.

Biciklistička ruta je završila tamo gdje je i počela, u srcu Osijeka – staroj osječkoj Tvrđi

Projekt je sufinanciran sufinanciran sredstvima EU (Interreg DTP).