fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

SENZACIONALNA DVA OTKRIĆA U ISTRI Vodnjanski župnik: ‘Zgužvano platno smo mislili baciti, ali smo ostali u čudu kad smo ga razmotali’

Vodnjanski župnik velečasni Marijan Jelenić izvijestio je petak kako je prilikom rekognicije i znanstvene obrade relikvija pronađena jedna od pet kopija Torinskog platna kakvim je bilo prekriveno mrtvo tijelo Isusovo te lubanja svetog Huberta.

“To je otkriveno nakon proučavanja zgužvanog platna koje smo pronašli u sarkofagu svete Kordule u listopadu prošle godine. Čujte, mislili smo ga baciti, a kad smo ga razmotali, svi smo ostali u čudu. Pretpostavlja se da su platno u koje je bilo položeno Isusovo tijelo križari sa Istoka prenijeli na Zapad. Posjedovali su ga savojski grofovi u Camberyu u Francuskoj, a zatim je 1578. platno dospjelo u Torino i tamo je ostalo do danas, uz kraća izmještanja za dolaska Francuza 1706. godine i za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je bilo sklonjeno u benediktinskoj opatiji u Genovi u strahu od mogućeg uništenja”, istaknuo je je velečasni Jelenić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je poznato pedeset kopija Torinskog platna u svijetu.

Platno je, kazao je, veličine 4,50 sa 1,43 metara, odnosno istih dimenzija kao i izvorno platno. “To znači radi se o vrlo važnoj kopiji. Daljnja će istraživanja razjasniti mnoge tajne, no s obzirom da je ovo platno istih dimenija kao i u Torinu, zasigurno je djelo nekog važnog umjetnika”, ustvrdio je velečasni Marijan Jelenić.

Potvrđeno da je lubanja pripadala svetom Hubertu
Dodatno uzbuđenje, naveo je on, donijeli su mu rezultati istraživanja jedne lubanje za koju se pretpostavljalo da je pripadala svetom Hubertu, što je, kako je rekao “sada definitivno potvrđeno”.

“Sveti Hubert (727.) je od plemića postao biskup u Belgiji, a zaštitnikom lovaca izabran je zbog čudesnih događaja. Ova je relikvija pronađena među ostalima 2017. godine i također ima svjetski značaj. U sarkofagu svete Kordule otkriveno je i odijelo, odnosno jakna Pape Inocenta XII. koji je umro 1700. godine, a odijelo je nađeno prije četiri godine ali je prepoznato tek u listopadu prošle godine tijekom restauracije u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu”, istaknuo je Jelenić dodavši kako će nakon restauracije biti izloženo u Zbirci u Vodnjanu.

Izvijestio je i kako je upravo iz tiska izišla monografija “Sanctuarium Adignani“ o svim Relikvijama koje Vodnjan posjeduje i koja se može predstavljati diljem svijeta, a koja predstavlja “najprecizniju dokumentaciju vodnjanskih relikvija”.

Inače, Vodnjan će u ponedjeljak 3. veljače obilježiti 808. obljetnicu Župe svetog Blaža i blagdan zaštitnika svoje župe. Sveti Blaž bio je biskup u gradu Sebasteji u Maloj Aziji u doba cara Dioklecijana za vrijeme najvećeg progona kršćana. Za njega kažu da je bio izučeni liječnik, činio je mnoga čudesa i zaštitnik je grla.

Izvor: Jutarnji.hr