fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Sezona je krenula, izgledala je loša, a sada dnevno beremo 2 do 3 šlepera’

U neretvanskoj dolini počela je berba osvježavajućih lubenica i dinja. Neretvani lubenice uzgajaju na 250 hektara, a proizvest će ih, procjenjuju, oko 15.000 tona.

U neretvanskoj dolini počela je berba osvježavajućih lubenica i dinja, javlja HRT. Neretvani lubenice uzgajaju na 250 hektara, a proizvest će ih, procjenjuju, oko 15.000 tona. Dinja ima puno manje – na 30-ak hektara i ubrat će ih se oko tisuću tona. I dok prodaja lubenica ide izvrsno, a uzgajivači su zadovoljni otkupnom cijenom, s dinjama baš ne ide sve sjajno, otkup je već na početku zastao.

Hrpe lubenica obasjane prvim zrakama sunca ubrane su u ranu zoru. Teške su od 8 do 14 kilograma, no dobro organiziranoj ekipi mladih berača utovar u kamion nije problem.

“Imamo veslače iz Metkovića i Komina, a to je za njih mačji kašlj. Ide izvrsno stvarno nemamo nikakvih problema”, rekao je Alen Burić iz Komina.

Uzgoj lubenica i dinja malim obiteljskim gospodarstvima nije jedini posao. Na istim parcelama tijekom godine mnogi uzgajaju dvije kulture.

“Tu imamo i naranče, imamo ciklu. Sve bude pod ciklom, onda kad maknemo ciklu – sadimo lubenicu. Ljeti nam je to najlakše. Kako radimo obiteljski stignemo sve. Za lubenicu smo se odlučili pošto je dobar prinos i dobra cijena, imamo funkciju, imamo hangar, imamo traktor i odlično je”, objasnio je Tomislav Roso iz Rogotina.

Lubenice se ove godine u neretvanskoj dolini uzgajaju na površini od 250 hektara. Prema prvim procjenama trebalo bi se ubrati oko 15 tisuća tona plodova.

“Sezona je krenula, izgledala je loša, ali na kraju izgleda da bi mogla biti dobra. Kvaliteta je dosta dobra, lubenica je kvalitetna, ali možda kasnimo 5-7 dana i mislim da je to dobro. Turizam je krenuo i veće količine su već krenule prema trgovačkim centrima. Beremo dnevno od dva do tri šlepera. Dok je turistička sezona, imat ćemo lubenicu. Glavni udar je od 1.7. do 1.8. Mislim da ćemo od 500 do 1000 tona ove godine ubrati ako ne bude nekih poremećaja većih”, rekao je Gradimir Šešelj iz Vlake.

A poremećaj na tržištu dogodio se već na početku berbe dinja ili kako Neretvani kažu pipuna. Posađene su na površini od 30 hektara s koje bi se trebalo ubrati od tisuću do 1300 tona. Naime, zbog temperatura i uvoza dinja prodaja ne ide kao i inače.

“Nadamo se da će krenuti za tjedan, tjedan i pol, zato ga sad beremo i stavljamo u hladnjače”, objasnio je Jure Kapović iz Opuzena.

Problema u prodaji nema Ivan Bjeliš jer ima velike količine dinja i lubenica te otkupom zaokruženu proizvodnju. I jedne i druge izravno prodaje trgovačkim centrima. “Domaća roba stvarno ide prema trgovačkim centrima bez ometanja. Kvaliteta je izvrsna ove sezone i dinje i lubenice i velika je potražnja robe”, izjavio je Ivan Bjeliš iz Agro Neretva koji ima 30 stalno zaposlenih berača i beračica

Ujutro su u berbi, a nakon toga posao je podijeljen na sortiranje i ukrcaj. Berači su na plantažama već od rane zore jer nije lako brati po ovoj sparini. A upravo lubenice i dinje posebno gode na viskom temperaturama. I to je jedan od razloga što svakoga dana iz neretvanske doline prema ostatku Hrvatske odlazi 20-ak tegljača punih lubenica i dinja.

Izvor: Poslovni.hr