fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Škola ima sve, od plastenika do restorana, učenici sami pišu projekte!

U srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači učenici sami uzgajaju eko voće i povrće, a proizvode svoje vino i pjenušac. Uz sve to, vode i pravi restoran. Sve što se zaradi, ulaže se ponovno u školu.

Kako uzgajati voće i povrće, ovi učenici umjesto iz knjiga uče u plasteniku.

“Uzgajamo začinsko bilje, jagodu, vlasac, imamo i papriku, rajčice, krastavce…”, kaže Matea, agroturistički tehničar.

A to je tek mali dio. Obrađuje se i 27 hektara zemljišta. Tu se inače uzgaja kamilica koju od njih otkupljuju najpoznatiji domaći proizvođači. Učenici sve rade.

“Kada podnosimo zahtjev za subvencije u poljoprivredi onda donesemo sve papire tu u školu pa zajedno s djecom popunjavamo formulare. Tako da i oni nauče kako podnijeti zahtjev za poticaj”, istaknuo je ravnatelj škole Josip Ivoš.

A treba toga. Jer sami proizvode i vino i – pjenušac.

Sve što se proizvede na poljoprivrednom imanju završi na stolu u školskom restoranu gdje mogu doći baš svi i pojesti obrok za 24 kune. Restoran tako sam sebe financira, a zarađeni višak ulaže se u školu. Konobari i kuhari imaju najmodernije praktikume. No, profesionalnu kuhinju nisu uvijek imali.

“Imali smo najosnovnije uređaje potrebne za normalno funkcioniranje prakse. Sad imamo čuda”, presretan je učitelj kuhartsva Davor Skender.

Dobar dio opremljen je novcem iz EU fondova. Uspjeli su povući oko 7,5 milijuna kuna.

“Mi smo sami pisali svoje projekte. Dakle, u školi smo oformili projektni tim”, kaže ravnatelj.

Imaju i radionicu za izradu solarnog automobila. Svaka učionica ima projektor i računalo. 260 učenika koristi čak 160 računala. Teorijsko znanje uvijek vežu uz praksu.

A tako bi mogla izgledati svaka škola u Hrvatskoj, da je više volje i manje politike, piše Dnevnik.hr.