fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Škola skuplja novac za antistresno igralište za učenike s teškoćama

Radi se o školi koju pohađaju djeca s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju i jedina je takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji piše današnji Večernji List.
I dok su neki u Novu 2017. godinu ulazili sa željama da kupe novi mobitele, tablete ili automobile, djeca i djelatnici Osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara poželjeli su da im se omoguće kvalitetniji uvjeti za rad. Radi se o školi koju pohađaju djeca s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju i jedina je takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Trenutno je pohađa 59 učenika od 7 do 21 godine.

– Nažalost iz godine u godinu sve je više djece s lakom i umjerenom mentalnom retardacijom, djece s autizmom kao i djece s višestrukim oštećenjima. Mi već sada radimo s gotovo punim kapacitetima – kaže ravnateljica škole Mirela Posarić koja je na ovoj funkciji zadnja tri mjeseca.

Međutim, iako su jedina škola takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji, djelatnici kažu kako često imaju osjećaj da su zaboravljeni i ostavljeni sami da se snalaze i preživljavaju. Pokušavaju kroz razne projekte, ali im je neophodna i veća podrška osnivača i zajednice. Ukazuju na opremu koja je stara ili neispravna.

Školska sportska dvorana od neophodnih rekvizitima ima strunjače i koševe. Druge opreme nema tako da se o nekim modernim spravama, koje su uobičajene u drugim školama, niti ne razmišlja. Na mjestu gdje bi trebalo biti vanjsko igralište, u ograđenom dijelu dvorišta škole, umjesto igrala za djecu je travnata površina. Nema niti suncobrana ili nekog drveta gdje bi se djeca mogla skloniti od sunca ili kiše.

Osnovna škola Josipa Matoša godinama pokušava skupiti sredstva za izgradnju igrališta za djecu s posebnim potrebama. Marko Mrkonjić/PIXSELL
Zadnji puta oprema kupljena poslije rata
– Nažalost, situacija je takva. Nova oprema je nabavljena kada je škola obnavljanja poslije rata i tada se stalo. I djeca već pitaju za mnoge stvari kada je riječ o opremi i igralištu, ali mi nemamo odgovor. Kada ih vodimo na igralište, moramo na udaljena gradska igrališta jer mi nemamo svoje – kaže Posarić.

Ističe kako su školi hitno neophodna nova oprema, sprave za dvoranu kao i vanjsko antistres igralište za djecu s pripadajućim spravama. Tvrdi kako bi sve to pomoglo i djeci u njihovom daljem napretku jer samo tako, uz svakodnevan rad, mogu napredovati i pripremati se za dan kada će napustiti školu. Škola od osnivača, odnosno Vukovarsko-srijemske županije, mjesečno na ime materijalnih troškova dobije 3.500 kuna. Kada plate režije, računalne programe i druge obveze, ne ostane im ništa. Radi toga često ne mogu niti na edukacije, stručna usavršavanja i slično.

– Škola novca nema i samim time smo nemoćni. Nadamo se kako ćemo uspjeti pronaći sredstva i poboljšati uvjete rada u školi. Vjerujemo kako ima onih koji su spremni pomoći jednoj ovakvoj školi i djeci koja nju pohađaju – zaključila je Posarić.

Žiro račun OŠ Josipa Matoša je HR66 2500009 1102065051

Izvor: Vecernji.hr Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL