fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U školi nisu imali grijanje i ispadali su prozori, a sada proizvode struju

U sklopu projekta “Zeleni startup” opremljen je centar u školi u kojem se nalazi fotonaponska elektrana, rotator za praćenje Sunca piše Lokalni.hr

Do prije samo nekoliko godina Tehnička škola Nikole Tesle iz Vukovara bila je u raspadu. Nije bilo grijanja, instalacije su bile loše, prozori ispadali… Nakon obnove profesori i učenici škole bilježe brojne uspjehe, osvajaju nagrade, a kontinuirano rade i na provedbi raznih projekata.

Zadnji u nizu je „Zeleni startup“ baziran na zelenim tehnologijama i održivom razvoju. U okviru projekta opremljen je i startup centar u školi namijenjen obrazovanju učenika elektrotehničke, strojarske i ekološke struke te obrazovanju odraslih iz područja primjene zelenih tehnologija i održivog razvoja.

– Edukacijski centar opremljen je fotonaponskom elektranom, fotonaponskim modulom ukupne vršne snage 1200 W (4 panela po 300 W), rotatorom za praćenje Sunca kao i vjetrogeneratorom vršne snage 500 W. Sastavni dio je i regulator punjenja 24V/40A – kontrola punjenja baterija, akumulatorske baterije 24 V, kapaciteta 800 Ah koje služe za pohranjivanje DC energije kao i DC/AC pretvarač (invertor) koji je namijenjen za pretvaranje DC energije u AC energiju – opisuje profesor elektrotehničke grupe predmeta u ovoj vukovarskoj školi Boris Konjević.

Dodaje i kako ovakve centre nema puno škola te da ovako proizvedena električna energija služi za napajanje edukacijskog centra škole, digitalnog reklamnog panoa, kabineta kemije…

– Raduje me činjenica što su u realizaciji projekta radili naši sadašnji, ali i neki dojučerašnji učenici koji su danas zaposleni i cijenjeni u svome poslu – zaključio je Konjević.

Izvor: Lokalni.hr Foto: Branimir Bradarić