fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Skrbi o tri hektara voćnjaka i još sve doživljava kao hobi

Magistrica agronomije Marija Milašin (42) iz Oriovca od malih nogu zaljubljenica je u voćarstvo, poljoprivredu i općenito u život na selu.

To je i odredilo njezin životni put. Završila je Agronomski fakultet na Sveučilištu Zagreb, smjer hortikultura (voćaratvo, vinogradarstvo i vinarstvo), a od 2008. godine radi kao stručna savjetnica za hortikulturu u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu (sada Savjetodavna služba) u podružnici Brodsko-posavske županije sa uredom u Oriovcu. Uz to se sa puno žara bavi voćarstvom na obiteljskom gospodarstvu.

“Nije bilo muške djece u našoj obitelji, pa smo odmalena sestra Ana i ja pomagale mami Ljubici i tati Mirku u tipičnom soskom gospodarstvu koje se bavilo ratarstvom, voćarstvom i stočarstvom. Uvijek sam nešto radila s tatom, poljoprivreda mi se uvukla pod kožu, zato sam i odlučila studirati agronomiju. Volim ovaj svoj posao savjetnice u struci, a svakodnevno uživam i u našem obiteljskom voćnjaku. To mi dođe kao hobi, iako pod voćnjacima imamo skoro tri hektara i svake godine ih dopunjujem novim voćkicama, onoliko koliko imam novca”, kaže Marija dodajući da obitelj ima ukupno desetak hektara zemlje, od toga je nešto i pod šumom.

U obiteljskom voćnjaku prevladavaju marelice

U voćnjaku prevladavaju marelice u koje se posebno zaljubila. Uz stara stabla starih sorti koje su, kaže, dugovječne, Marija je prije 5-6 godina počela saditi nove sadnice tog voća koje za sada odlično uspijeva na oriovačkom području. Uzgaja i kruške, razne sorte starih sorti jabuka, orahe, dunje, vinogradarske breskve, lijesku, ribiz, ogrozd, kupine, maline… Uglavnom ima svega, pravi mješoviti voćnjak. Marija brine i o 800 trsova vinove loze, ima dosta stolnih sorti, a proizvede i do 1.000 litara vina, uglavnom za potrebe obitelji.

“Nismo još u upisniku poljoprivrednih gospodarstava, ali budući da i dalje postupno planiram širiti voćnjak, već sam naručila pedesetak sadnica marelica za jesensku sadnju, nadam se da ću osnovati i OPG. Inače, vrlo sam zadovoljna odličnim urodom ove godine. Za razliku od mnogih voćara čiji su voćnjaci i vinogradi prošle i ove godine stradali od mraza i tuče, mi smo imali sreće, jer su nas zaobišle te elementarne nepogode. Odlično su nam rodile marelice, čak i ove mlade, kruške, jabuke, ali i sve drugo voće, bit će i za nas, za rodbinu i za prijatelje, za preradu u pekmeze, sokove, a nešto i tržnih viškova…”, zadovoljna je Marija.
Obavlja i mnoge teže – “muške” poslove

Budući da poslije smrti oca sama brine o voćnjaku, ova agilna i vrijedna žena obavlja i mnoge teže “muške” poslove u poljoprivredi. Dosta vremena provodi na traktoru: ore, sije, kosi, obavlja zaštitu, vozi… Od ruke joj ide i cijepljenje voća. Po šumi skuplja podloge divljih jabuka, krušaka, trešanja, stavlja ih u „školu“ i onda na njih cijepi uglavnom stare i otporne sorte.

Marija je vješta s motornom pilom

“Posla je puno, nije mi lako, najviše mi pomaže majka Ljubica koja je od ove godine u mirovini. Imam dvoje male djece, kćerkice Dunju (4,5 godina) i osmomjesečnu Brunu, pa radim koliko stignem. Najzanimljivije je kada sa svojim kolegicama koje mi ponekad pomažu, a među njima je i poznata vinogradarka Đurđica Jurković iz Brodskog Stupnika, idemo sa traktorima i motornim pilama u šumu. U tim teškim poslovima ponekad nam pomognu i kolege i rođaci. Nemamo muških u obitelji, pa najveći dio i tih težih poslova radimo sami”, kaže Marija dok pokazuje kako stručno barata motornom pilom u šumi dok priprema ogrjev za zimu.

Dobro pozna probleme poljoprivrednika, a za svoju dužnost poljoprivredne savjetnice kaže da to za nju nije posao nego stil života. “Jednostavno moraš živjet taj život, moraš razumjet poljoprivrednike, jer poljoprivreda je proizvodnja pod vedrim nebom, nešto što čovjeku može stradati preko noći, u nekoliko sati, ako naleti nekakva katastrofalna tuča ili mraz. Kod mene je uvijek uključen mobitel, ljudi me mogu zvati cijeli dan, pa i navečer, ako imaju nekakve probleme u svojim voćnjacima i vinogradima”, priča nam savjetnica Milašin.

Zbog svog savjetodavnog rada na terenu Marija Milašin lani je dobila nagradu Brodsko-posavske županije Kovanicu od zlata.

“Kolegica Marija nagradu je osvojila zbog svog savjetodavnog rada na području hortikulture, ruralnog razvoja i upravljanja obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ostvarila je kvalitetnu suradnju s velikim brojem gospodarstava na području Brodsko-posavske županije individualnim savjetovanjem, od tehnoloških savjeta do izrade planova gospodarenja, investicijskih projekata (prerada primarne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i zadrugama) i intenzivnom suradnjom s udrugama proizvođača voća, grožđa i vina, udrugama žena, udrugama za ruralni razvoj, lokalnim razvojnim agencijama, Poljoprivrednom komorom i drugim subjektima (općinske i županijska uprava), koji servisiraju poljoprivredna gospodarstva. Posebno treba istaknuti veliki broj održanih predavanja i nastupa u javnim medijima, gdje se pored stručnog djelovanja iskazala u popularizaciji poljoprivrede, života u seoskom prostoru i same Brodsko-posavske županije”, kaže za svoju kolegicu umirovljeni savjetnik magistar poljoprivrede Mijo Gašparović.

Uspješno vodi Udrugu vinogradara i voćara Oriovac

Zanimljivo je da je ja ova magistrica poljoprivrede i predsjednica Udruge vinogradara i voćara Oriovac koja okuplja više od 100 članova. Udruga je ove godine uspješno organizirala 19. manifestaciju ocjenjivanja vina koja je od općinske, zatim županijske i međužupanijske posljednje dvije godine stekla i status međunarodne manifestacije.
“Ponosan sam jer je od 166 uzoraka vina 29 zlatnih boca, i to sedam zlatnih boca je s područja općine Oriovac. To je dokaz da i ove godine da vinogradari i vinari s područja općine Oriovac imaju odlična i kvalitetna vina u bogatoj vinorodnoj destinaciji na obroncima dilj gore u dijelu naše općine”, kaže Antun Pavetić, načelnik Općine Oriovac. U tom usponu kvalitete u proizvodnji grožđa i vina ističe upravo rad Udruge voćara i vinogradara i veliko angažiranje Marije Milašin, koja se zajedno sa suradnicima, nesebično zauzima za razvoje ove, ali i drugih poljoprivrednih grana. Upravo zahvaljujući njezinom velikom zauzimanju, Oriovita je stekla status međunarodne manifestacije.

Ovih dana mr. Marija Milašin izabrana je za predsjednicu Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Izvor: Agroklub.com