fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stari dvorac dobit će i 5D kino

Cijeli taj kompleks, kada se završi, bit će jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske. Otvorit će se i radna mjesta za lokalno stanovništvo – ističe župan Igor Andrović.

U pravu slavonsku ljepoticu pretvara se derutni Dvorac Janković u Suhopolju, nadomak Virovitice. Ne tako davno, u toj su velebnoj građevini stanovale lisice i zmije, a bila je na korak do potpunog uništenja. Rekonstrukcija je započela u svibnju 2017., a radovi su pri samome kraju – građavinari će gradilište napustiti, očekuje se, do konca ove godine.

Obnova zdanja i njegovo pretvaranje u “Centar za posjetitelje – Dvorac Janković” vrijedni su 39,7 milijuna kuna. Od toga, 33 milijuna kuna stigla su iz fondova EU. Zaseban je projekt, pak, obnova parka koji je, baš kao i dvorac, zaštićeno kulturno dobro. U oživljenom dvorcu bit će, multimedijalni prostor, suvenirnica, u budućnosti se planiraju i sobe, a ideja je i 5D kino, kakvo ne postoji od Zagreba do Osijeka.

Prikazivali bi se u tom kinu filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolja i Virovitičko-podravske županije. – Cijeli taj kompleks, kada se završi, bit će jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske. Otvorit će se i radna mjesta za lokalno stanovništvo – ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Suhopoljski dvorac izgrađen je sredinom 18. stoljeća, a nekoliko je puta dograđivan i pregrađivan. Obitelj Janković ostala je u njemu do 30-ih godina prošloga stoljeća, kada je prodala imanje i odselila u Mađarsku. Fascinantno zdanje bilo je, tijekom svoje bogate povijesti, i dom za djecu koja su u Drugom svjetskom ratu ostala bez roditelja. Spavali su u njemu i sezonci iz Bosne koji su za Jugoslavije kopali repu na virovitičko-podravskim poljima.

Uredi PIK-a Suhopolje bili su na toj adresi, pa čak i škola. Dvaput je gorio i 90-ih je već bio potpuno devastiran. Općina Suhopolje prodala ga je svojedobno poduzetniku iz Istre, zajedno s perivojem. Novi vlasnik nadozidao je ulaz, no od zamišljenih je investicija ipak odustao, a građevinu je otkupila Virovitičko-podravska županija 2012., za 1,7 milijuna kuna.

Napisala je, potom, projekt obnove i prijavila na fondove EU. Spasila ga je, tako, od konačnog kraja. Nije im to prvi takav projekt, Županija je ranije kupila te europskim novcem obnovila i Kuriju Janković u Kapela Dvoru. S građevinskom dozvolom, i dvorac je u Cabuni spreman za obnovu i prijavu na fondove EU. Novim sjajom zasjat će uskoro i glasoviti Dvorac Pejačević i perivoj u Virovitici. Nositelj je tog projekta Grad Virovitica, investicija je to od 81,4 milijuna kuna, od čega je 66,6 milijuna iz EU.

Izvor: Lokalni.hr