fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

U 500 dana sanirali preko 7 milijuna kuna duga, povukli 12 milijuna iz EU-a, udvostručili davanja za poduzetnike, utrostručili za djecu, te učetverostručili za studente!

Iako im i danas ispadaju ‘kosturi iz ormara’, dugovi iz sudskih sporova starih i deset godina, racionalnim poslovanjem i uštedama na suvišnim troškovima Marko Jelić i njegova gradska uprava sredili su gradske financije, uredno podmiruju sve obveze i ulažu u nove projekte, kao što je gradnja novog vrtića i Poduzetničkog inkubatora

Ovih dana navršava se 500 dana otkako su Marko Jelić i njegov tim (zamjenici Marijo Ćaćić i Kristina Perić) preuzeli upravljanje Gradom Kninom, potpuno promijenili način funkcioniranja gradske uprave, te nizom mjera i novih projekata polako mijenjaju sliku čitavog grada. Najilustrativniji podatak svakako je onaj financijski – u samo godinu i pol dana Jelić i njegova gradska uprava sanirali su preko sedam milijuna kuna naslijeđenog duga, a podmirili su čak i dugove Grada koji su otišli u zastaru. S druge strane, za različite projekte su povukli čak 12 miljiuna EU sredstava, a do kraja godine taj bi se iznos trebao popeti na 20 milijuna. Uz to, preko mjere javnih radova zaposlili su 200 ljudi, najviše od svih gradova u Šibensko-kninskoj županiji.

‘Ljudi su vjerovali gradskoj upravi i nisu pokretali ovrhe, i zato ih nismo smjeli iznevjeriti već smo odlučili vratiti i dugove koji su otišli u zastaru i svojim primjerom pokazali odgovornost i poštenje jer smatramo da upravo mi kao gradska uprava moramo biti uzor i primjer poštenog i korektnog poslovanja i izvršavanja obaveza’, kaže gradonačelnik Jelić i otkriva kako ih i danas zasipaju ‘kosturi iz ormara’, odnosno dugovi nastali sudskim sporovima koje im nitko nije spomenuo pri primopredaji vlasti.

‘Skupilo se već oko 1,8 milijun kuna dugova iz sudskih sporova starih i po deset godina, a za koje nismo ni znali. Stalno nam se pojavljuju neki novi dugovi, ali uspijevamo to pratiti i podmirivati, baš kao i sve tekuće račune jer ne želimo nikome biti dužni’, kaže Jelić.

Dug su smanjili nizom ušteda i rezanjem nepotrebnih troškova u poslovanju same gradske uprave, no pritom su svim zaposlenicima gradske uprave i ustanova osigurali regres, darove za djecu, božićnice i sva ostala prava, a niti građani nisu osjetili uštede jer Grad normalno ulaže u sve potrebne infrastrukturne i komunalne projekte i potrebe.

Financijska situacija u Kninu se popravila nakon porezne reforme kojom su prihodi gradova povećani, pa je tako u proračunu više novca za pripremu i prijavu različitih projekata, te komunalne i infrastrukturne projekte. Osim toga, Grad Knin je nedavno financijski pomogao MUP-u u obnovi zgrade Policijske postaje, kupili su vatrogasnu cisternu vrijednu 900 tisuća kuna, donirali sredstva za kninsku bolnicu iako nisu osnivač ni nadležni za nju, a zajedno sa državnom upravom izgradili su i uredili novu salu za vjenčanja, koju Knin do tada nije ni imao. Isto tako, ističe Jelić, konstantno se ulaže u čišćenje i uređenje okoliša, pa je tako dosad očišćeno i sanirano čak 50 ilegalnih odlagališta otpada. Rebalansom sad planiraju osigurati i dodatnih 1,6 milijuna kuna za saniranje i proširenje odlagališta otpada. Također, Jelić najavljuje kako će već na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti podizanje kredita od šest milijuna kuna za uvođenje LED rasvjete na području čitavog grada.

‘Za ovaj projekt bi se zadužili u HBOR-u koji je snizio kamate i za nas, kao grad s područja od posebne državne skrbi to je gotovo besplatan novac’, kaže Jelić.

No i prije fiskalnog izravnanja kojima su povećani prihodi grada, dok su još bili u financijskom minusu, Jelić i njegov tim su pokrenuli niz mjera i projekata, prvenstveno demografskih. Platili su, tako, izradu dokumentacije i na natječaj za EU sredstva prijavili projekt novog vrtića, za kojega im je odobreno 1,8 milijuna kuna.

Novi vrtić, visoke energetske učinkovitosti, sad je u završnoj fazi i vrata bi trebao otvoriti u studenome, a Grad trenutno vodi pregovore s HŽ-om kako bi im ustupili dio svog zemljišta koje ne koriste, a koje su po normama potrebne kako bi se osigurao dodatni vanjski prostor za djecu i tako osigurao kapacitet od 70 djece u vrtiću.

‘Projektom novog vrtića riješit ćemo veliki problem jer na području Grad Knina i okolnih općina imamo čak 66 djece koja nisu uspjela ‘upasti’ u vrtiće ove godine, i zato smo jako ponosni što smo ovaj projekt uspjeli izgurati i prije fiskalnog izravnanja kojim nam se financijska situacija značajno popravila’, kaže Jelić.

Ovdje svakako treba podsjetiti da je jedan od prvih Jelićevih gradonačelničkih poteza bilo utrostručenje naknada za bebe, za koje je u proračunu povisio sredstva sa dotadašnjih 100 na 300 tisuća kuna. Izdvajanja za studentske stipendije povećana su za čak četiri puta, a gradonačelnik kaže kako ih u proračunu za iduću godinu planira dodatno povećati.

Iako su već za ovu godinu udvostručili davanja za poduzetnike, sa 100 na 200 tisuća kuna, Jelić i njegova gradska uprava sada ih žele rebalansom dodatno povisiti na čak 300 tisuća kuna, kako bi što više zainteresiranih poduzetnika dobilo potpore od Grada.

‘Prije nego smo preuzeli upravljanje Gradom, za poticaje je u proračunu bilo predviđeno 100 tisuća kuna, no ta sredstva nisu bila iskorištena do kraja jer su uvjeti i pravila natječaja bili komplicirani, pa su sredstva mnogim poduzetnicima bila nedostupna. Mi smo pojednostavnili pravila i pojačali kampanju, odosno informiranje poduzetnika i tako im olakšali da dođu do sredstava koja su im, iako nisu jako velika, itekako dobrodošla pomoć u pokretanju posla ili njegovu razvijanju. Pa smo tako došli do situacije da je svih 200 tisuća kuna već iskorišteno, a ostalo je još dosta zainteresiranih poduzetnika koji ih nisu uspjeli dobiti. Zato želimo rebalansom planiramo povećati ta sredstva, želja nam je za još 100 tisuća kuna, no još uvijek nismo sigurni koji će biti konačni iznos’, kaže Jelić. Dio sredstava bit će prenamijenjen, kaže, iz sredstava koje su osigurali za poljoprivrednike a koja, na žalost, nisu iskorištena.

Kad su poduzetnici u pitanju, Jelić rebalansom proračuna planira osigurati i dodatna sredstva za Tehnološki park i Poduzetnički inkubator koji će biti izgrađeni na prostoru bivše tvornice ‘Kninjanka’ koju Grad planira otkupiti.

Od značajnijih projekata koji mijenjaju dosad ustaljeni način funkcioniranja grada svako je i projekt digitalne platforme ‘Moj Knin’. Za sad je u ‘pogonu’ prvi modul – ‘moj e-redar’, preko kojega građani mogu putem aplikacije preko svog mobitela prijavljivati komunalne probleme, te pratiti tijek njihovog rješavanja, a planira se i ugradnja modula pomoću kojih će građani moći pratiti stanje vlastitih obveza prema Gradu Kninu (komunalna naknada) i gradskim poduzećima (računi za vodu, odvodnju i odvoz otpada) te omogućiti elektronsko podnošenje zahtjeva, upita ili zamolbi prema gradskoj upravi. Politički najzanimljiviji dio platforme bit će, pak, modul ‘moj e-referendum’ koji će građanima omogućiti izravan utjecaj na donošenje ključnih odluka u razvoju grada. Sustav je još uvijek u fazi razrade, a preko njega kninska gradska uprava planira građane konzultirati o svim bitnijim odlukama u gradu. U početku će sustav imati više savjetodavni karakter, no u budućnosti, kada se postignu očekivani odziv građana od preko 50 posto, odluke i mišljenje građana bit će obvezujuće za kninsku gradsku upravu. Knin bi tako, ostvare li se planovi i uvede ova platforma, mogao ući u povijest kao prvi hrvatski grad koji je uveo direktnu demokraciju.

Izvor: gradonačelnik.hr