fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stiže revolucija u liječenju prijeloma kostiju

Lomovi kostiju su do sada liječeni na temelju procjene stanja kosti poslije snimanja rendgenom. To bi se uskoro moglo promijeniti.

Mikročipovi bi mogli pomoći da se telemedicinski prati zarastanje kostiju poslije loma. Princip je jednostavan: na malu ploču se nalijepi čip sa antenom. Ta konstrukcija je veličine jednog četvornog centimetra. Nakon loma kosti ona se ugrađuje u šinu koja učvršćuje kost a liječnik tako može vidjeti kako napreduje liječenje.

„Senzor je ugrađen u šinu, mjeri opterećenje i rezultate mjerenja šalje van radio-valovima“, kaže Klaus Seide sa hamburške Klinike za hitne medicinske intervencije. Na konferenciji o medicinskoj edukaciji koja se održava istovremeno sa sajmom medicinskih dostignuća Medica, on je objasnio princip rada tog „inteligentnog“ implantata.

Sam čip je dugačak tri milimetra i smješten je u malo plastično kućište. Informacije koje prenosi u računalo potječu od senzora koji mjeri istezanje tvari. On reagira na istezanje metalne ploče na koju je zalijepljen. Kada se stražnja strana ploče istegne, senzor to registrira i prenosi.

Takvim implantatima Seide i njegov tim mogu pratiti opterećenje koje djeluje na ploču i mjeriti ga telemetrijski. Do sada je taj princip primjenjivan samo u slučajevima prijeloma bedrene kosti.

Na anteni mikročipa se nalazi čitač koji pokazuje mjernu vrijednost i preko bluetooth-sustava je automatski prenosi u računalo. A ovaj memorira sve vrijednosti. Liječnici pomoću moderne mikroelektronike mogu rano otkriti komplikacije u procesu ozdravljenja, kao što je, na primjer, prejako opterećenje slomljene kosti koje ne dozvoljava pravilno srastanje.

Stupanj ozdravljenja slomljenih kostiju se još uvijek procjenjuje na osnovi rendgenskih snimaka. A to je po mišljenju Seidea vrlo problematično. „To nije uopće tako jednostavno kao što izgleda na prvi pogled. Neće svi liječnici dati istu procjenu na temelju rendgenske snimke. Tu postoje znatne razlike u procjenama.“, izjavio je Seide za Deutsche Welle.

Izvor: www.poslovni.hr