fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Fabula – olovka koja hrani prirodu kreće u lov na investitore

Varaždinska pametna olovka koja ističe važnost recikliranja će sljedećih mjesec dana putem kampanje na Indiegogo platformi prikupljati 15.000 američkih dolara.

Fabula je domaći projekt varaždinskih korijena koji stoji iza istomene ekološke olovke nastale od recikliranog otpada listića čaja, kave i otpadnih latica iz cvjećarnica.

Mateja Kuhar iz startup inkubatora Tehnološkog parka Varaždin zaslužna je za razvoj cijelog projekta, može se pohvaliti i pobjedom na Zabinom natječaju Moj Zaba Start u kategoriji Moja Zelena zona (za eko poduzetništvo), nagradom A’Design Award u kategoriji održivih projekata 2014./15., a projekt se upravo danas popeo na novu razinu – financiranje putem crowdfundinga.

Zapravo se radi o olovci koja je revolucionarna po tome što ukazuje na to kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada pa ukoliko pretpostavimo da jedan kafić u prosjeku proizvede 30 kg otpada na mjesec, taj isti otpad mogao bi se iskoristiti za proizvodnju 3000 Fabula olovaka. Osim toga, uz proizvod se vežu još neke zanimljivosti poput one da se olovka može našiljiti i time nahraniti biljke umjesto baciti u koš za smeće, a kada postane prekrata za pisanje, njezin vrh (u kojem je smještena sjemenka) može se staviti u vodu kako bi iznikla mlada biljka goji, kamilica ili šumske jagode.

„Razlog iz kojeg sam željela osmisliti olovku je taj što je riječ o priboru kojim izražavamo svoje zamisli, o simbolu pismenosti i likovnog izražavanja, odnosno kreativnosti. Prilikom recikliranja udahnjujete novi život i stvarate nešto što prije nije postojalo. Taj novi život ima viši cilj, a zašto taj cilj ne bi bio ponovno stvaranje? Ova olovka predstavlja sve to, a naročito kada se reciklira. Dok god je koristimo, Fabula nas uči o tome na koji način odgovorno stvarati kroz obnovu okoliša.“ – istaknula je Mateja Kuhar, kreatorica Fabule.

kipa koja stoji iza razvoja olovke danas je na Indegogo platformi za grupno financiranje pokrenula kampanju u kojoj žele prikupiti 15.000 američkih dolara kako bi mogli finalizirati stroj za proivzvodnju ove eko olovke. Naime, ista se trenutno proizvodi ručno uz pomoć kalupa pa samim time ne može zadovoljiti potražnju na tržištu. Središte razvoja projekta trenutno se nalazi unutar zidova Tehnolokog parka u Varaždinu, gdje se ovih dana sastavlja stroj i radi na planiranju daljnjeg razvoja projekta.

Uz sve navedeno, ovaj projekt će u konačnici održati kvalitetu ekološke proizvodnje i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici, a možete ga podržati i vi putem ove poveznice.

Izvor: www.zimo.dnevnik.hr