fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

SVJETSKI USPJEH Sa samo 24 godine hrvatska fizičarka doktorirala na prestižnom Princetonu!

Andrea Kulier je sa 17 godina upisala doktorski studij.

Ovih dana Andrea je doktorirala teorijsku kozmologiju na prestižnom sveučilštu Princetonu, fakultetu gdje je živjela i radila ikona znanosti, veliki Albert Einstein.

Andrea Kulier doktorirala je na Odsjeku za astrofiziku na Princetonu sa samo 24 godine, te time postala najmlađa Hrvatica s doktoratom iz fizike u Americi.

Već od malena se vidjelo da će Andrea biti iznimno uspješna u znanosti. Od ranog djetinjstva imala je izvanserijske sposobnosti i moć zapažanja, a s tri godine je već naučila sama čitati. Dok se većina djevojčica u dobi od 12 godina igrala sa salvetama ili sličnim, Andrea je već upisala studij matematike i fizike pri kalifornijskom državnom Sveučilištu u Los Angelesu.

Nakon što je diplomirala, Zagrepčanka se odlučila za Princeton, odnosno Sveučilište čiji je član od 1933. do 1955. bio i vjerojatno najpoznatiji fizičar u povijesti Albert Einstein. Dobila je i izdašnu stipendiju od 36.000 dolara za školarinu te 33.000 za hranu, stan i ostale troškove.

Doktorsku disertaciju je obranila prije desetak dana kod profesora Jeremiaha Ostrikera, 78-godišnjeg stručnjaka koji je objavio 373 rada, citirana gotovo 47.000 puta. Andrea je do sada objavila četiri znanstvena rada. Jedan prošle te tri ove godine.

Ne sumnjamo da je pred Andreom i više nego svjetla budućnost. Čestitamo! [jutarnji, princeton]

Izvor: www.cudaprirode.com