fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Što nas sve očekuje prvog dana 52. Vinkovačkih jeseni?

Prvog dana 52. Vinkovačkih jeseni zaista je bogat program. Već u 10 sati otvara se Slavonski sokak i Sajam gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina koji će biti otvoren svih dana ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni do 23 sata (vikendom do ponoći).

Na Sajmu će poduzetnici i obrtnici na 36 štandova i dvadeset kućica pokazati dio onoga što proizvode. Predstavit će se proizvođači tradicijskih proizvoda, pletenih košara, špencli, šokačkih kapa, rukotvorina, mirisnih sapuna, u kućicama će biti ugostitelji, medari, proizvođači suhomesnatih delicija, rakije i vina, opreme za pčelarenje, drvene igračke, a predstavit će se i velike hrvatske tvrtke poput Borova, Croatia Recordsa, Eurogrupe…

Od 11 do 16 sati u hotelu Villa Lenije održava se Gospodarska konferencija Business day gdje će nakon pozdravnih riječi vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića i ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijele Žalac, početi panel rasprava o mogućnostima razvoja poduzetništva, vinkovačka agencija VIA će iznijeti programe podrške poduzetnicima, bit će riječi o mobilnom poslovanju City Hub, predstavit će se vinkovački start up i primjeri dobre prakse, a o iskustvima u pokretanju poduzeća govorit će mladi uspješni poduzetnici.

U šatoru Vinkovačkih jeseni nakon polusatnog svečanog otvorenja od 18,30 do 19 sati i kada ih gradonačelnik Ivan Bosančić proglasi otvorenim, počinju Folklorne večeri na kojima će svake večeri od petka do srijede (osim subote) nastupiti 60-ak folklornih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije pa je to ujedno i Županijska smotra KUD-ova s koje najbolje ocijenjene skupine predstavljaju županiju na državnoj i regionalnim smotrama. Prve večeri nastupa 12 KUD-ova iz: Rokovaca-Andrijaševaca, Soljana, Bogdanovaca, Vinkovaca, Tovarnika, Ivankova, Jarmine, Nuštra, Babine Grede, Cerne, Cerića i Starih Jankovaca.

Prvog dana je i nekoliko zanimljivih popratnih događanja. U 17 sati, uz park preko puta Crvenog križa, otvara se Vinski grad gdje će Vinkovčani i njihovi gosti moći kušati i po promotivnim cijenama kupiti, vina 20-ak domaćih i stranih vinarija. Vinski grad će biti otvoren od 17 do 1 sat iza ponoći svih dana trajanja 52. Vinkovačkih jeseni. Uz dobro vino ide i dobar zalogaj, a za to će se pobrinuti Vindija s ponudom sireva i zagrebački ugostitelj Cheesebar s narescima, dnevno kuhanim jelima, grahom, raznim paštama s morskim plodovima…

Na pozornici u Sokaku, redovito će se održavati tamburaški koncerti najpopularnijih tamburaških sastava. Prvi će u sklopu Tamburice na Sokaku od 18 do 20,30 sati nastupiti TS Slavonski suton.

I ljubitelji piva će doći na svoje. U 20,30 sati u Slavonskom sokaku, majstori pivari , članovi Udruge pivara Laško otvorit će tradicionalnim načinom pivsku bačvu Laškog piva. Odmah potom, u 20,45 sati na pozornici uz pivnicu, počinje Koncert na Sokaku, Do 22,30 sati goste Sokaka će zabavljati Korzo trupa.

Potom je u šatoru Vinkovačkih jeseni s početkom u 22,30 koncert popularnog Petra Graše koji će publiku zabavljati do sat iza ponoći.

Od popratnih priredbi posjetitelji mogu svakog dana od 8. do 17. rujna od 10 do 19 sati razgledati u Gradskom muzeju izložbu „Etnologija Vinkovaca i okolice“.