fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Stručnjaci s Ruđera razvili metodu za povećanje efikasnosti pohrane vodika

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB), srpskog Instituta za nuklearne nauke Vinča i švicarskog federalnog instituta EMPA razvili su metodu koja omogućuje brže i efikasnije priređivanje materijala za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju, a čije je istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Chemistry European Journal, priopćio je IRB.

Provedenim istraživanjem odredilo se koliko je vremena potrebno za okončanje reakcije u uvjetima kugličnog mljevenja, koje je samo po sebi ekološki prihvatljiva i industrijski široko primjenjiva metoda sinteze materijala za pohranu vodika, stoji u priopćenju. Istraživanje je provedeno u okviru projekta “Novi materijali za pohranu energije” vrijednog gotovo dva milijuna kuna, započetog u svibnju ove godine pod potporom Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ).

Vodik se razmatra, a već i naveliko ulazi u primjenu kao ekološki prihvatljiv nosač energije, koji bi zamijenio danas dominantna fosilna goriva u vozilima i stacionarnim trošilima. S obzirom na ekstremno velik maseni i volumni udio vodika, borazan i njegovi derivati spadaju među najperspektivnije kemijske sustave za pohranu vodika u čvrstom stanju, koji se na siguran način mogu koristiti i u normalnim uvjetima, ističe voditelj istraživanja Nikola Biliškov s Instituta Ruđer Bošković.

S obzirom na to da metode mehanokemijske sinteze prevladavaju u priređivanju materijala za pohranu vodika, one imaju i perspektivu široke industrijske primjene. Tu do izražaja dolazi važnost dobrog poznavanja uvjeta i brzine u kojima se te reakcije odvijaju, jer omogućuju racionalniju potrošnju energije i resursa, a kao nastavak ovog rada, istraživači najavljuju daljnju primjenu dosadašnjih spoznaja i iskustva u razvoju održivih sintetskih postupaka novih ekološki prihvatljivih materijala za pohranu vodika, s perspektivom primjene u realnim sustavima, kaže se u priopćenju s Ruđera.

Izvor: Hrt.hr