fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

‘Supruga i kći imaju disleksiju, zato sam im smislio aplikaciju’

Mala splitska tvrtka razvila je besplatnu mobilnu aplikaciju koja osobama s disleksijom omogućuje lakše čitanje. OmoLab je jedan od projekata čiji je razvitak potpomogao Tele2 u sklopu natječaja Reach for Change Svaka deseta osoba ima disleksiju, a opet se o njoj vrlo malo zna, počinje naš razgovor Petar Reić, Splićanin čija tvrtka OmoLab razvija nekoliko alata za pomoć pri čitanju.

OmoLab je jedan od projekata čiji je razvitak potpomogao Tele2 u sklopu natječaja Reach for Change. Mala splitska tvrtka razvila je besplatnu mobilnu aplikaciju koja osobama s disleksijom omogućuje lakše čitanje. – Žena mi boluje od disleksije, a prije nekoliko godina saznao sam da disleksiju ima i naša kći. Tako sam počeo istraživati kako im mogu pomoći – prisjeća se Reić.

No iako je vrlo zastupljena, o disleksiji se vrlo malo zna. Reić je stoga okupio ekipu od nekoliko suradnika s kojima je krenuo u istraživanje. Tako je nastao OmoLab – laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake i tvrtke iz različitih područja s ciljem razvoja komunikacijskih alata za one, kako im tepaju, koji svijet vide drugačijim očima. U suradnji s tvrtkom Locastic izradili su OmoReader, aplikaciju koja svima omogućuje lakše čitanje.

Temelj OmoReadera je OmoType, posebno oblikovani sustav fontova koji, primjerice, dodatno označuje slična slova poput ‘p’ i ‘d’ pa tako omogućuje čitateljima da ih ne miješaju. Zapravo, radi se o čak 24 zasebna fonta koji se razlikuju po debljini slova i proredu među njima. Jednostavnije rečeno, za svakoga ponešto. – Postoji više tipova disleksije pa radimo na aplikaciji koja prati korisnikove navike te se prilagođava svakome od njih – objašnjava nam Reić kako se aplikacija nastoji personalizirati svakom korisniku. OmoReader tekst rastavlja na slogove, iza njega stavlja linije kako bi čitatelj lakše pratio redove, a daje mu mogućnost i da si sam promijeni font. – Aplikacija je namijenjena ljudima svih uzrasta – kaže osnivač OmoLaba.

Ipak, posebno su mislili na školarce. OmoReader ima integrirane eLektire, online bazu s više od 200 lektirnih naslova. Međutim, ako si želite olakšati čitanje neke od drugih knjiga, nema problema, jer aplikacija omogućuje korištenje datoteka raznih formata (.pdf, .docx, .txt…). I sve potpuno besplatno. – Pokušavamo pronaći sustav financiranja koji bi korisnicima i dalje omogućio da sve bude besplatno. Novac koji smo dobili od Reach for Changea puno nam je pomogao pri izradi same aplikacije – priznaje Reić. Kako bi se financirala, tvrtka prodaje majice, grafike i postere s prepoznatljivim dizajnom. – Djeca s disleksijom uglavnom su vrlo kreativna i iznadprosječno inteligentna, no kako se boje čitati, često imaju lošije rezultate. Kako imaju drukčiji način obrade informacija, najčešće misle u slikama pa su zato vrlo cijenjeni u kompanijama poput NASA-e – zaključio je Reić. Za razvoj aplikacije su, dodaje, zaslužne i profesorice logopedije Ranka Avelini i Nina Kupusović, udruga Dyxy i Dječja poliklinika u Splitu.

Za razvitak društva Tele2 daje 180.000 kuna

Zaklada za unapređenje društvenog poduzetništva i života djece Reach for Change i Tele2 Hrvatska već četvrtu godinu provode natječaj za projekte lokalnih društvenih poduzetnika kojima se unapređuje život i budućnost djece, a odabrane projekte sufinanciraju godinu dana iznosom od 180.000 kuna te kroz program Inkubatora podržavajući ih od ideje do utjecaja.

Kroz inkubator program pomažu društvenim poduzetnicima razviti kapacitete za rast i održivost. Nositelje projekata nazivaju Liderima promjena.

Proglašenje dobitnika natječaja Reach for Change programa za 2019. godinu bit će danas u HUP-u u Zagrebu uz predavanje Helene Pirnat Dragičević, pravobraniteljice za djecu, na temu odnosa društva prema djeci te panel diskusiju naziva “Složimo zajedno slagalicu promjene!” s panelistima: Viktor Pavlinić (predsjednik uprave TELE2 Hrvatska), Richard Gorvett (Program Director Reach for Change), Diana Helen Madunic (veleposlanica Kraljevine Švedske u RH), Boris Trupčević (CEO Styria) i Berislav Horvat (Country Managing Partner konzultantske tvrtke Ernst & Young). Moderatorica panel diskusije je Iva Šulentić.

Izvor: 24sata.hr