fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Svečano promovirano novih 264 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Na dvije svečane promocije rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras promovirao je ukupno novih 264  doktora znanosti i umjetnosti u nedjelju u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, a promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.

Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile akademskom himnom Gaudeamus igitur.

U skladu s novim protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u dvjema povorkama koje su predvodila dva sveučilišna pedela, zbog čega je u dva navrata kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga maršala Tita.

Desetak minuta kasnije, povorka prorektora i dekana predvođena rektorom ušla je u zgradu Hrvatskoga narodnoga kazališta.

Tijekom prve svečanosti promovirano je 129 doktorskih kandidata, a tijekom druge promocije njih 135.

Promocije su započele svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega je intonirana himna Republike Hrvatske.

Na svečanosti je uslijedio govor rektora  Damira Borasa, a u ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti prisutnima na svečanostima u HNK-u obratili su se  Vanja Smajlović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Danijela Lesjak Kolarović s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pridružit će se danas u 16 sati predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, gdje će se svečano biti obilježen početak nove 348. akademske godine.

Izvor: Jutarnji List