fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako je Sveti Petar u Šumi postao – mala općina za ugodan život

Prvi su u Hrvatskoj 2005. godine uveli porođajne naknade, pomoću sredstava iz EU fondova općinu su učinili mjestom dostojnim življenja čovjeka današnjice, na čelu s načelnikom u šestom mandatu, k tome i volonterom dr. sc. Mariom Bratulićem dobili su i titulu najvitalnije istarske općine piše Novi List.

Sveti Petar u šumi glasi za najvitalniju istarsku općinu, općinu koja nema nezaposlenih, koja je još 2005. prva u Hrvatskoj pokrenula porođajne naknade za svako rođeno dijete, koja ima načelnika volontera u šestom mandatu i koja može služiti kao ogledan primjer svima onima koji misle da se ono što naizgled izgleda kao nemoguće pametnim promišljanjem, s puno truda, rada i odricanja, i isto toliko ljubavi može pretvoriti u moguće.

Lokomotiva cijelog tog procesa je dr. sc. Mario Bratulić, prvi put za načelnika Svetog Petra u šumi izabran 1997. godine, kojem svesrdno u, naglašavamo, volonterskom radu pomaže »ekipa iz mladosti« jer ova supetarska priča počinje davnih godina kad su načelnik i njegovi prijatelji odlučili ne ostati u gradu studiranja već se vratiti kući i krenuti težim putem – putem revitalizacije svog mjesta koje je imalo slavnu prošlost i za koje su vjerovali da ima sve predispozicije za perspektivnu budućnost. Nakon 20 godina to su i dokazali jer Općina Sveti Petra u šumi, sa svih svojih 27 pripadajućih sela i zaselaka u kojima, živi 1070 stanovnika predstavlja malu općinu za ugodan život.

Od nemogućeg do mogućeg

Kako je općina čiji se proračun vrti oko 3,5 milijuna kuna i čiji prosječni godišnji porezni prihodi ne prelaze 1,5 milijuna kuna uspjela u proteklih dvadeset godina postići tako dobre rezultate, pitamo načelnika Bratulića?

– Zajedničkim radom i pametnim promišljanjem, unatoč stalnim teškoćama do danas smo uspjeli riješiti ono najbitnije za normalan život dostojan čovjeka današnjice. Postigli smo europsku kvalitetu infrastrukture za svako domaćinstvo u općini, s EU sredstvima riješili smo projekt vrtića (60 posto EU sredstava) i trga (82 posto). Kroz IPARD program uredili smo 12 km nerazvrstanih cesta(100%), a i led rasvjetu kroz program energetske učinkovitosti (100 posto). U dječjem smo vrtiću osigurali smještaj za svako dijete, porođajna naknada za svaku novorođenče iznosi 3 tisuće kuna, a za obitelji s troje i više djece 4 tisuće. Stipendiramo sve studente, sufinanciramo nabavku knjiga svim osnovnoškolcima, a od jeseni i produženi boravak u školi za niže razrede, osigurali smo pomoć i svim umirovljenicima, stvorili najbolji kobasičarski sajam u Europi, osigurali zaštitu kulturne baštine, učinili Sv. Petar u šumi prepoznatljivim i nezaobilaznim punktom u kalendaru mnogih kulturnih, tradicijskih i sportskih događanja, te ostvarili poželjnu turističku destinaciju s gotovo 300 kreveta u privatnom smještaju, kaže dr. sc. Bratulić.

Ono što dobrano čuva novčanik Supetaraca je i iznos komunalnog doprinosa koji po kubiku iznosi 12 kuna, a u ostalim sredinama taj se iznos kreće od 100 kuna pa naviše. Bitna stavka ostajanja mladih u Sv. Petru je i to što je kroz prostorno-plansku dokumentaciju riješeno da svaka obitelj ima svoj plac za gradnju kuće. Dakako da svemu tomu pridonosi i mogućnost zapošljavanja, odnosno činjenica da u Sv. Petru tko želi taj i radi – nezaposlenih nema.

– Unatoč lošim i nedorečenim poreznim reformama koje umanjuju prihode lokalnim samoupravama odlučnije nego ikad nastavljamo s zacrtanim programom koji u sedam točaka slijedi nedavno donesen PUR općine za razdoblje do 2021. godine, a u tom razdoblju kanimo pokrenuti rekonstrukciju županijskih cesta prema Pazinu i Krajcar brijegu, te rekonstrukciju vodovodne mreže i početak izgradnje kanalizacije kroz IVS. Nastavit ćemo s komunalnim aktivnostima te kroz asfaltiranje općinskih nerazvrstanih cesta, uređenje protupožarnih puteva, rekonstrukcijom vodovodne mreže, novim rasvjetama ulica i objekata nastaviti s postignutim visokim standardom, kaže načelnik.

Adaptacija i uređenje društvenog doma »Malenica« njihov je adut na ovogodišnjem EU natječaju, a ovog ljeta namjeravaju započeti i s pripremom dokumentacije za izgradnju polivalentnog sportskog i zabavnog centra »Plac« koji bi trebao sadržati igralište za mali nogomet, odbojku i košarku, boćalište, prostor za fitnes, dječje igralište, street workout, park, šetnicu… Do jeseni, napominje Bratulić, bit će gotovo i uređenje parkirališta u sklopu trga i to zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva graditeljstva. Uređenje poduzetničkog i turističkog kompleksa »Stara farma« na površini većoj od 30 tisuća četvornih metara u vlasništvu Općine, najznačajniji je projekt za naredno četverogodišnje razdoblje.

– Sačuvati i stvoriti nova radna mjesta riješit ćemo kroz opremanje i razvoj industrijsko – obrtničke zone »Škripelj«, a nastavit ćemo i s potporom obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Već ove godine planiramo i početak uređenja, te izgradnju turističkih zona. Nadalje, kroz najavljene izmjene prostornog plana nastojat ćemo ostvariti nove razvojne mogućnosti za supetarske obitelji, najavljuje prvi čovjek Općine.

Čitavu reportažu možete pročitati klikom ovdje