fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Švicarci ulažu 50 milijuna kuna u novu tvornicu u Istri

Švicarska tvrtka Frilite SA planira ove godine investirati 50 milijuna kuna u svoju novu tvornicu u Višnjanu u Istri

Radi se o tvrtki koja se bavi proizvodnjom i preradom minerala, mikrosfera – Perlita, na bazi vulkanskih stijena, a koji se koriste najviše u građevinskoj industriji za ekološku gradnju i energetsku učinkovitost u zgradarstvu.

Kako su potvrdili u Gwattu, u blizini Berna, a gdje je sjedište tvrtke, očekuje se da bi radovi na novoj tvornici trebali započeti do kraja ove godine, a naredne godine bi trebala u pogon biti puštena prva od ukupno četiri očekivane proizvodne linije koje bi trebale u potpunosti zaživjeti do 2025.

Bernhard Neukam, produkt menadžer Frilite, pojašnjava za Poslovni dnevnik da tvrtka ulaže u najsuvremenije postrojenje za proizvodnju mikrosfera na bazi prirodnog resursa perlita, a tehnologija koja se sada instalira koristi samo električnu energiju, što znači da nema korištenih plinova za izgaranje, kemikalija ili procesne vode.

“Projekt u Hrvatskoj će biti ekološki neutralan i udovoljavati svim pravilima i standardima današnjeg zakonodavstva u EU i Hrvatskoj. Slikovito, ovo je kao da radite kockice u travi, ali samo s kamenom”, ističe Neukam. Već nareden godine bi u pogonu trebalo biti zaposleno 15 radnika, a u konačnici bi u tri smjene trebalo biti ukupno 30 ljudi. U Friliteu ističu da planiraju angažirati uglavnom lokalno stanovništvo koje će dodatno educirati za ovu tehnologiju.

Izvor: Tportal.hr