fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

SVJETSKI DAN MULTIPLE SKLEROZE – Jubilarni 10. MS Walk

Jubilarno deseto izdanje „MS Walka“ i ove će godine obilježiti Svjetski dan multiple skleroze kroz akciju „Svaki korak se broji“. U 12 gradova diljem Hrvatske, u ponedjeljak 27. svibnja, hodat će se za one koji to ne mogu, uz snažne poruke i ciljeve koje traži preko 7.000 oboljelih u Hrvatskoj od ove progresivne i neizlječive bolesti.

Poboljšanje kvalitete života oboljelih od multiple skleroze fokus je već dugi niz godina, no situacija se, tvrde, ove godine dodatno zakomplicirala.

„Prvi MS Walk smo pokrenuli jer je Hrvatska imala loše kriterije za liječenje MS-a, te smo se upravo ovom akcijom izborili za bolje kriterije i to da MS liječimo odmah po uspostavi dijagnoze. Danas možemo reći kako je pristup terapijama za usporavanje bolesti dobar u Hrvatskoj, a sada se zalažemo da oboljeli dobiju pravi MS centar u kojemu bi imali konzilijarni pristup liječenju, sve potrebne terapije te nužnu rehabilitaciju. I dalje je najveći problem zapošljivost osoba s invaliditetom jer oboljeli uz dijagnozu često dobiju i otkaz.“, istaknula je Mirjam Jukić iz MS Tima Hrvatska, napominjući kako bi svaka oboljela osoba trebala imati pristup kvalitetnom liječenju neovisno o mjestu stanovanja.

Nove zakonske odredbe koje su stupile na snagu također utječu na oboljele od multiple skleroze, što je unijelo dodatne probleme. „Odlično zamišljen sustav izdavanja nacionalnih iskaznica za osobe s invaliditetom pokazao je sav nered u sustavu vještačenja kojem svjedoče oboljeli. Sustav vještačenja i ostvarivanja prava potrebno je puno bolje regulirati, jer trenutno su oboljeli od multiple skleroze u strahu od najava promjena u sustavu izdavanja vozačkih dozvola za pojedine dijagnoze, među kojima je i naša“, dodaje Jukić.

53 milijuna koraka koji su donijeli promjene

Kako bi skrenuli pozornost na sebe, lokacije diljem Hrvatske će tijekom svibnja biti „obojane“ u narančasto, jer svijest o životu s MS-om i svakodnevnoj borbi oboljelih nikada nije bila važnija. I ove će se godine brojati koraci pređeni u akciji kako bi senzibilizirali javnost na probleme s kojima se oboljeli u Hrvatskoj susreću.

Impresivna brojka pokazuje upornost jer su u posljednjih 10 godina za vrijeme „MS Walka“ napravili gotovo 53 milijuna koraka, odnosno prehodali 40 tisuća kilometara za one koji ne mogu. Akcijom žele podržati i nova znanstvena istraživanja jer konačan cilj svih oboljelih u svijetu, a ima ih čak 3 milijuna, jest pronalazak lijeka za ovu bolest koja pogađa sve dobne skupine. Također žele osnažiti oboljele i potaknuti ih na kretanje, vježbanje, druženje i razmjenu iskustva.

Zahvaljujući upravo ovoj manifestaciji, oboljeli su proteklih godina izvršili pritisak na donositelje odluka i promijenili kriterije liječenja koji su tada u Hrvatskoj bili loši.

Glavna proslava na zagrebačkom Bundeku

Najmasovnije okupljanje i ove će godine biti na zagrebačkom Bundeku, gdje će se na Svjetski dan MS-a, 27. svibnja, održati masovna akcija sa sudionicima iz cijele Hrvatske.

Šetnja oboljelih i osoba koje će im dati potporu oko jezera Bundek simbolično će pokazati da borba i dalje traje i da su napori još daleko od cilja.

Dio programa je i tradicionalni MS talk na kojem će ove godine sudjelovati profesor Mario Habek iz referentnog centra za multiplu sklerozu KBC Zagreb. Stand-up nastup održat će Goran Vinčić, a u glazbenom dijelu nastupit će Tamburaški sastav Trešnja.

Svi građani pozvani su priključiti se u nekom od gradova koji sudjeluju u akciji, hodati, zbrojiti svoje korake i objaviti ih na vlastitim društvenim mrežama te na društvenim mrežama Udruge MS TIM Hrvatska uz hashtag #HodajZaOneKojiNeMogu. Glavna poruka i ove godine je pozitivan stav unatoč dijagnozi, uz najvažniji apel – onaj za pronalazak lijeka što prije.